Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як захистити електромережі будинку від перенавантаження

На Прикарпатті, як і багатьох регіонах України, електрику вмикають погодинно. Коли з’являється світло, мешканці намагаються використати цей час максимально продуктивно й вмикають одразу кілька електроприладів. Як захистити мережі від перенавантаження? 

Повідомляє Інформатор.

Держенергонагляд поділився рекомендаціями щодо попередження перевантаження електромереж.

Обирайте енергоефективні пристрої. Як правило, їх потужність вказується виробником. Пам’ятайте, чим менша потужність, тим краще. Особливу увагу слід приділяти енерговитратним пристроям – обігрівачі, електропечі, холодильники, бойлери, електрочайники та праски.

Намагайтесь уникати пікових годин навантаження. На сьогодні – це з 7:00 до 23:00. На ці години випадає пік одночасного навантаження на мережі та перевищення, як в окремо взятій квартирі, так і в районі.

Перейдіть на нічний режим енергоспоживання. За можливості скоротіть використання або використовуйте опалювальні прилади, посудомийні і пральні машини в нічні години.

Розподіляйте навантаження. Вмикайте найбільш потужні електроприлади по черзі. Особливо це важливо для будинків, які побудовані до 2000 року. Їх внутрішньобудинкові мережі, як правило, не розраховані на високі навантаження.

Запишіть телефон електрика вашого ОСББ або обслуговуючої ваш будинок керуючої компанії. Саме в їх зоні відповідальності знаходиться обслуговування і ремонт усіх внутрішньобудинкових мереж.

У разі відключення світла через перенавантаження: вимкніть усі енерговитратні прилади й увімкніть «автомат». Якщо і в цьому випадку продовжує вибивати світло, необхідно звернутися до електрика. Не намагайтесь самостійно здійснити ремонт, адже це може бути небезпечно.

Аби уникнути надзвичайних ситуацій, слід правильно використовувати електроприлади:

  • не використовуйте саморобні електроприлади, це небезпечно;
  • дбайте про свою безпеку під час використання електричної енергії;
  • економте споживання світла.

Також вчасно розраховуйтесь за спожиту електроенергію.

Дотримуйтеся цих правил і це посприяє стабільній роботі електромереж, а також збереже енергоресурси країни.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору