Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Чи може отримати субсидію той, у кого є великий будинок чи автомобіль?

Право претендувати на житлову субсидію має кожен українець, але є випадки коли можуть позбавити права на її отримання. В яких випадках допомога від держави не надається?

Пише Інформатор із посиланням на Пенсійний фонд України.

Громадяни, які мають у власності автомобілі можуть претендувати на субсидію, але за певних умов: якщо особа зі складу домогосподарства, або член сім’ї особи з домогосподарства має один транспортний засіб (крім мопедів, причепа), з року випуску якого минуло більше ніж 5 років, або ж кілька автомобілів старших за 15-річний вік. Якщо ж конкретний член одного домогосподарства має у власності принаймні один транспортний засіб, з моменту випуску якого не пройшло п’яти років або два чи більше автомобілі віком до 15 років, то субсидія в такому випадку не призначається.

При цьому не враховуються мотоцикли, вартість яких на дату набуття права власності не перевищує чотирьох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня року, з якого призначається субсидія, самостійно зібрані транспортні засоби, транспортні засоби, одержані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через структурні підрозділи з питань соціального захисту населення, у тому числі за рахунок допомоги на придбання автомобіля, а також транспортні засоби, придбані батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу.

Субсидія не призначається, якщо загальна площа житлового приміщення перевищує 130 кв. метрів для квартир у багатоквартирному будинку, 230 кв. метрів для індивідуальних будинків.

Проте є винятки: наприклад, це не стосується житлових приміщень дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, багатодітних сімей, сімей, у яких на початок місяця, з якого призначається субсидія, проживають троє і більше дітей (з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування), а також за винятком житлових приміщень, на які оформлено два і більше окремі особові рахунки. Якщо загальна площа частини житлового приміщення кожного домогосподарства, на яку призначається субсидія, не перевищує 130 кв. метрів для квартири, 230 кв. метрів для індивідуального будинку, а також житлових приміщень, якими забезпечено за рахунок державного чи місцевого бюджету осіб з інвалідністю з ураженнями опорно-рухового апарату, які пересуваються на візках, тоді можуть призначити допомогу.

Субсидія не призначається, якщо будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї особи зі складу домогосподарства протягом 12 місяців перед призначенням житлової субсидії здійснив операцію на суму, яка перевищила 50 тисяч гривень, а саме:

  • купівлю земельної ділянки, квартири, будинку, іншого нерухомого майна, транспортного засобу, цінних паперів та інших фінансових інструментів, віртуальних активів, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку; оплату  будь-яких робіт або послуг (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг згідно із соціальною нормою житла);
  • платіж згідно з правочинами, за якими передбачено набуття майнових прав на нерухоме майно або транспортні засоби  (крім об’єктів спадщини та дарування);
  • внески до статутного  капіталу товариства, підприємства, організації;
  • благодійну діяльність (виключно у вигляді сплати коштів);
  • надання фінансової допомоги, позики;
  • купівлю безготівкової або готівкової іноземної валюти, а також банківських металів (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних та/або освітніх послуг).

Водночас житлові субсидії призначаються в разі купівлі квартири або будинку протягом шести місяців після продажу іншої квартири або будинку, що були єдиним житловим приміщенням у власності особи, на підставі підтвердних документів, і доходи від такого продажу не враховуються у сукупний дохід домогосподарства.

Читайте також: Як прикарпатцям перевірити розмір житлової субсидії?

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору