Івано-Франківськ До сайту

Що криється за лісовою реформою — погляд експерта

Кабінет Міністрів України прийняв Постанову «Деякі питання реформування управління лісової галузі» від 7 вересня 2022 р. № 1003. Вона стала чинною 10 вересня та передбачає реформування лісової галузі.

Що це означає, пише Інформатор із посиланням на Івана Паламарчука, Голову комітету охорони надр Асоціації ПАЕУ, заслуженого природоохоронця, експерта з питань надрокористування, агроекології та екологічного контролю.

Реформа передбачає структурні перетворення: ліквідацію 24 обласних управлінь лісового та мисливського господарства й 158 держлісгоспів, утворення єдиного державного спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Ліси України» і його місцевих філій. У подальшому “Ліси України” стане акціонерним товариством, 100 відсотків акцій якого належать державі. Також йдеться про утворення дев’яти регіональних офісів лісового та мисливського господарства:

Також формується модель з двома незалежними вертикалями управління лісами. Із функціональних перетворень:

Постанова визначає, що відповідно до Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» приватизація лісів ДП «Ліси України» і АТ, на яке буде перетворене державне підприємство, заборонена. В розпорядження ДП «Ліси України» переходить право постійного користування земельними ділянками лісогосподарського призначення. Також ДП «Ліси України» стане правонаступником договорів про тимчасове користування лісами, лісових сервітутів, договорів про умови ведення мисливського господарства суб’єктів господарювання та сертифікатів ведення лісового господарства PEFC та FSC суб’єктів господарювання, які перебувають у сфері управління Держагентства, що реорганізуються.

В основу рішень Міндовкілля та Держлісагенства щодо підтримки реформування галузі лягли обгрунтування Центру розвитку ринкової економіки (CMD-Ukraine). У ньому негайне реформування існуючої системи вважають критично необхідним і обґрунтовують його такими факторами:

Очікується, що реформа лісового господарства посприяє покращенню екології:

Частина народних депутатів виступили проти таких змін, але попри це Кабмін почав реформування лісової галузі. Іван Паламарчук каже, що така поквапливість із проведенням реформ в умовах воєнного стану насторожує. “Уявляєте, з яким нетерпінням автори реформ чекають на перетворення ДП в Акціонерне Товариство, щоб ввести до наглядової ради акціонерного товариства «Ліси України» своїх членів для  управління народним добром? Наступний крок в реформі, – це заповнення посад в місцевих філіях, так би мовити, поближче до лісу“, – стверджує він і додає, що за матеріалами ГО «Відкритий ліс» на посаду керівника Великобичківської філії ДП «Ліси України» претендує колишній директор Великобичківського лісомисливського господарства Юрій Сойма – фігурант багатьох корупційних скандалів, якого пов’язують з «лісовою мафією». Як повідомляє Regionews, зараз в суді розглядаються справи, в яких він звинувачується у розкраданні державних коштів та підробці документів.

Читайте також: В Ужгороді створили “Карпатський лісовий офіс”

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com