Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Скільки вихідних матимуть українці на свята?

Цього року через воєнний стан святкових вихідних буде менше ніж зазвичай.

Розповідає Інформатор із посиланням на портал “Дебет-Кредит”.

Згідно зі ст. 73 КЗпП на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводиться, зокрема, у такі святкові дні і дні релігійних свят у січні:

  • 1 січня – Новий рік (цього року це неділя);
  • 7 січня – Різдво Христове (цього року це субота).

За старими правилами, згідно з частиною третьою статті 67 КЗпП у випадку, коли святковий або неробочий день співпадає з вихідним днем, його переносять на наступний після святкового або неробочого. Тобто вихідні 1 та 7 січня мали б бути перенесені на понеділки 2 та 9 січня й українці отримали б двічі по три вихідні поспіль.

Проте воєнний стан в Україні наразі триває до 19 лютого 2023 р., а в період його дії офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. Графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець, тому чи дотримуватися старих правил і не працювати в понеділок, або, якщо є необхідність, вивести людей 2 та 9 січня на роботу, вирішуватиме кожен керівник самостійно.

Це підтверджують і в Держпраці. Там наголошують, що святкові дні не є вихідними і не переносяться на наступний день після святкового або неробочого. Тому 2 січня та 9 січня є звичайними робочими днями, які враховуються у нормі кількості робочих днів на рік. Та якщо роботодавець разом з трудовим колективом прийняли рішення про збереження додаткових вихідних під час дії воєнного стану шляхом відповідних положень колективного договору – ці дні виключаються із норми робочого часу на місяць та на рік і у разі проведення роботи в ці дні, вона оплачується за правилами роботи у вихідний день.

Щодо роботи банків, то за повідомленням НБУ, банки не працюватимуть 31 грудня, 1, 7 й 8 січня включно. А вже з 2 по 6 й з 9 січня 2023 року СЕП та банківська система України будуть працювати у звичайному режимі.

За повідомленням Казначейства, 30 грудня 2022 року його органи працюватимуть з клієнтами до 19:30, а з 3 січня 2023 року – у звичайному режимі.

Читайте також: Чи будуть в українців вихідні на Новий рік і Різдво

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору