Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Черги 4.1 та 4.2 будуть змінюватися через день — технічний директор “Прикарпаттяобленерго”

На початку минулого тижня в четвертій черзі графіків вимкнень світла з’явилися 2 підчерги. Туди ввійшли бізнес та будинки, які раніше не вимикали.

Нагадує Інформатор.

Черга 4 вимикається вручну, а думки людей щодо її зручності доволі відрізняються. Про це сьогодні, 23 грудня, зазначив технічний директор “Прикарпаттяобленерго” Олег Сеник в ефірі радіо “Західний полюс”.

“Четверта черга специфічна, вона вимикається вручну. Зроблена так, щоб проводити обмеження в ранковий і вечірній максимум. Є люди, яким не зручно, коли світло є тільки вночі, а є, які схвалюють такий графік. Адже він стабільний і щодня однаковий. Найближчим часом ми плануємо почати вимикати чергу 4.2 двічі на добу і тоді зможемо змістити графік та чергувати 4.1 та 4.2”, — поділився Олег Сеник.

Підчерги будуть змінюватися через день. У багатьох також виникають запитання про низькі ліміти на Прикарпатті та чи можна на них вплинути. Технічний директор розповідає, що диспетчер обленерго підпорядкований диспетчеру енергосистеми. Тож “Прикарпаттяобленерго” впливу на розподіл лімітів немає.

Обмеження формуються таким чином: береться склад генеруючого обладнання на наступну добу і розуміння, скільки буде вироблятися електроенергії. Тоді перший показник ділять на інший та отримують відсоток, що надають для кожної області. При цьому ліміти можуть змінюватися — залежать від температури повітря, дня тижня, аварійних ситуацій та масштабів обстрілів критичної інфраструктури.

Були випадки, коли ліміти в різні дні подавали однакові, але графіки відрізнялися.

“Однаковий ліміт був 18 грудня і в 20-х числах. В одному випадку був графік 4/4, а в іншому — 4/2. Вісімнадцяте грудня припало на неділю, коли не працювала велика кількість підприємтсв, а навантаження по області зменшувалося. Щоб прийти до ліміту, нам достатньо було вимкнути меншу кількість споживачів і зробити графік 4/4. При такому ж ліміті в робочий день навантаження більше, тому графік 4/2”, — пояснив Олег Сеник.

Він також додав, що енергосистема зараз працює на межі, тож спрогнозувати графіки на довший проміжок часу складно.

Читайте також: Коли в графіках вимкнень електроенергії з’являться 6 черг і чи буде більше світла

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору