Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Івано-Франківський некрополь | третя частина

Цвинтар на вулиці Київській закрили в 1974 році. Сьогодні його можна знайти, якщо зійти з вулиці Степана Бандери на Київську. Вхід знайти зовсім не складно, як і потрапити всередину — ще з початку вулиці видно гостинно розчинені ворота.

Інформатор розповідає й показує, чим цікаве старе міське кладовище.

Перші поховання тут датуються 1900-тими роками. Цей цвинтар — дзеркало ХХ століття на Галичині, від “прекрасної епохи” до часів радянської окупації.

Міська легенда каже, що саме тут був похований станіславський вампір, чию могилу радянська влада випалила вогнеметом. Його порожню могилу ми не знайшли, проте нечисті тут лежить достатньо: українські й польські могили щедро перемежовані похованнями радянських визволителів. Ті, за комуністичним обрядом, увінчані “красной звєздой”, що дуже вирізняє їх серед гробівців із хрестами.

Також тут немало родинних гробниць. На частині з них є порожні місця для імен — ймовірно, подружжя чи родину не вдалось поховати разом через Другу Світову й подальшу радянську окупацію.

Деякі могили тут закинуті й порослі чагарником і плющем, деякі відносно доглянуті й це не завжди залежить від давності поховання.

Гробівці й могильні хрести облюбували ворони.

Юлія Равлюк

Читайте також: Івано-Франківський некрополь | друга частина

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору