Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Міфи, в які ми вірили за 10 місяців війни

Сьогодні минає десятий місяць повномасштабної війни проти рашистських загарбників. Протягом цього часу в нас встигли виникнути й спростуватись різноманітні міфи. Найбільше їх було в перші дні вторгнення.

Інформатор розповідає про найпоширеніші.

“Два-три тижні”

Слова Олексія Арестовича ще в лютому неабияк заспокоювали частину українців. Згодом вони вже обурювали, а до десятого місяця війни “два-три тижні” перетворились на такий собі сталий вираз, який вживають у сенсі чогось, що станеться невідомо-коли й дата чого буде переноситись незліченну кількість разів (наприклад, як прем’єра повнометражного мультфільму “Мавка”).

Мітки на дорогах і будівлях

Із першого дня вторгнення мітки шукали якщо не всі, то точно всі, кому було не ліньки. У чатах і соцмережах ширились чутки, що будь-яка позначка на дорозі, стіні чи даху може слугувати орієнтиром для ворожих ракет. Небайдужі громадяни завалювали Службу безпеки повідомленнями про все, що здавалося підозрілим на хвилі стресу, а в Дніпрі хтось нібито буквально наклав купу на щось, що здалось подібним на мітку.

Світломаскування

Світломаскування діяло (а подекуди й діє) на рівні офіційної вказівки від влади, проте на Прикарпатті, в тиловій області, його сприймали особливо серйозно. Це викликало усмішку, адже ворожі ракети наводяться точно не на світло самотнього ліхтаря в дворі чи чиєсь надто яскраво освітлене вікно — але в цьому не завжди вдавалось переконати пильних сусідів із окремих фейсбучно-вайберівських бригад.

Привид Києва

Це й міф, і міська легенда — збірний образ пілотів 40-ї бригади тактичної авіації. Привид Києва описаний як пілот, який за перші 30 годин російського вторгнення в Україну здобув 6 повітряних перемог у небі над Києвом: збив 2 літаки Су-35, 2 літаки Су-25, по 1 літаку Су-27 і МіГ-29. 29 квітня британське видання «The Times» назвало прикарпатця Степана Тарабалку «Привидом Києва» в своєму матеріалі. Наступного дня командування Повітряних Сил ЗСУ спростувало існування єдиної людини, яка б була Привидом й пояснило, що це все ж збірний образ. Проте ще до цього спростування навколо особи Привида крутились жартівливі дискусії, в яких цим персонажем називали й Віктора Ющенка, й Петра Порошенка, й інших відомих персонажів, як реальних, так і вигаданих.

Читайте також: Поради, як розпізнати фейк

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору