Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Скільки вартує олів’є й чим його замінити

Два дні до Нового Року — час подбати про меню. На пострадянському просторі одним із класичних салатів на святковому столі — олів’є. Сьогодні рахуємо, скільки він коштує, а ще показуємо ціну на два салати від Євгена Клопотенка, які цілком можуть замінити олів’є або ж доповнити й урізноманітнити вашу новорічну вечерю.

Інформатор завітав у мережу “АТБ” і “Сільпо” й дізнався для вас вартість основних інгредієнтів.

Для початку визначимось, що знадобиться для кожного салату. Традиційний склад олів’є такий: картопля, морква, яйця, ковбаса, огірки, цибуля, горошок, майонез.

Салати, які ми обрали як альтернативні — салат з капустою та морквою “Коул Слоу” й салат із шампіньйонів з ківі. Для “Коул Слоу” знадобляться такі продукти: морква, капуста, сметана, солодка гірчиця, тертий або консервований хрін. У другому салаті окрім власне шампіньйонів і ківі — лише олія для заправки й мед за вашим смаком.

Тепер — по крамницях, шукати все необхідне. Спершу розглянемо ціни в “Сільпо”.

Ківі тут є на вагу за 62 грн/кг і в корзині за 50 грн.

На овочі зі списку ціни такі: огірок — 71 грн/кг, капуста — 33 грн/кг, цибуля — 31,60 грн/кг, морква — 22 грн/кг, біла картопля — 6,50 грн/кг або 14 грн/кг, якщо вона домашня.

Печериці також є на вагу за 10,90 грн/100 г і 12,90 грн/100 г або ж фасовані, 55 грн за упаковку вагою 250 г (є й більші упаковки, проте на салат знадобиться 200 г).

Варена ковбаса “Олів’є” — за 16,40 грн за 100 г (одна важить приблизно 500 г) зі знижкою, без знижки — 19,40 грн.

Ціни на олію:

Ціни на горошок різні, залежать від виробника. Найдешевший — майже 27 гривень зі знижкою, без знижки — близько 31 гривні.

Гірчиця — 11,80 грн зі знижкою й 13,80 без знижки, на майонез ціни різні, найдешевший — 16 гривень.

Ось така вартість сметани:

Одне яйце вартує 6 гривень.

На черзі мережа “АТБ”. Ось такі тут ціни на горошок, у середньому — 33 гривні.

До овочів: картопля — 7,60 грн/кг, морква — 21,90 грн/кг, огірок — 71 грн/кг, цибуля — 30 грн/кг, капуста — 10,80 грн/кг.

Ківі теж є на вагу й у кошику, за 66 грн/кг і 43 грн відповідно.

Ціна на печериці: 11 грн/100 г і 66,60 грн за упаковку вагою в пів кілограма.

Ціни на майонез і гірчицю:

В “АТБ” ми ще знайшли отакий хрін із буряком.

Ціни на сметану:

Одне яйце вартує 6 гривень, десяток — 66,80 грн або 69,30 грн.

Вартість олії:

Варена ковбаса тут така, ціни — за 100 г. Вага фасованої ковбаси — 500-700 г.

А ця вартує 114 гривень зі знижкою й 135 без знижки.

А зараз переходимо до розрахунків. Беремо середню ціну інгредієнтів, а вартість овочів — за кілограм. Також не враховуємо вартість олії, адже зазвичай вона є вдома. Результати такі:

Олів’є — 423,40 грн

Коул Слоу — 109,20 грн

Салат із шампіньйонів з ківі — 105 грн

Нагадаємо рецепт олів’є: спершу треба зварити картоплю й моркву “в мундирах”, а також яйця. Ковбасу, огірки й зварені інгредієнти нарізати кубиками, також дрібно порізати цибулю. Далі слід змішати все, додати горошок і заправити салат майонезом.

Салат із шампіньйонів і ківі готується дуже просто: треба почистити два ківі (або більше, залежить від того, скільки салату ви хочете приготувати) та нарізати кружальцями завтовшки приблизно по пів сантиметра. Далі почистити 200 або більше грамів печериці, розрізати їх навпіл, а потім пластинками. Ці два інгредієнти змішати, за бажання додати базилік і заправити олією. Якщо хочете зробити з салату незвичний десерт, можете додати трохи меду.

Щоби приготувати “Коул Слоу”, моркву й капусту треба нарізати соломкою. Для соусу змішуємо 6-10 грам хрону, 50 грам сметани й 6 грам солодкої гірчиці. Моркву й капусту заправляємо соусом і салат готовий.

Читайте також: Блекаут-меню: скільки коштує здорове харчування без світла

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору