Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Аби не було пожеж: поради прикарпатських рятувальників щодо святкування новорічних свят

Сьогодні, 30 грудня, рятувальники області розповіли містянам про безпечне святкування новорічних свят. Це відбувалося на Вічевому майдані Івано-Франківська. Про що саме говорили, читайте в матеріалі.

Розповідає Інформатор.

За словами начальника дослідно випробувальної лабораторії Андрія Сідорова, найбільша небезпека, яка може знаходитися на ялинці – горючі матеріали та гірлянди. В другому варіанті причиною пожежі можуть стати блоки регулювання і саме підключення.

Якщо ви обираєте гірлянду, то важливо зосередити увагу на тому, аби виріб був із товстим січенням проводів. Не рекомендують купувати найдешевший варіант, бо він схильний до аварійних режимів роботи.

Також рекомендують пильнувати гірлянду і не підпускати дітей до неї.

Розповіли й про правильне виростання піротехнічних засобів.

Працівники ДСНС наголосили, що наразі заборонене використання піротехніки у зв’язку з воєнним станом в країні. Проте після нашої перемоги та використання салютів та петард не варто забувати про техніку безпеки:

  1. Виріб має бути сертифікованим.
  2. Інструкція на виробі написана державною мовою.
  3. Встановлювати і використовувати піротехнічні вироби лише на відкритих майданчиках та подалі від будівель, навчальних закладів, геріатричних пансіонатів тощо.
  4. Не дозволяти дітям самостійно запалювати салюти або ж запускати петарди.
  5. Не розбирати такі вироби.

Не залишили без уваги й протипожежну безпеку. Начальник першої рятувальної частини Івано-Франківська Андрій Шевчук розповів про вогнегасники.

Вони бувають 3 типів: порошкові, вуглекислотні та пінні. Перший і другий тип застосовуються для гасіння обладнання під напругою.

Рятувальник наголосив на тому, що будь-який вогнегасник має проходити технічний огляд. Якщо цього не робити, то втрачається тиск в балоні.

На кожному вогнегаснику є відповідні позначки з інформацією про такий огляд.

В побутових умовах застосовується ще й аерозольний тип вогнегасників. Вони не є професійними, але для гасіння малих площ застосовуються. Проте гасити велику територію такими вогнегасниками не можна.

Тож як їх правильно використовувати?

Необхідно врахувати безпечну відстань. Перед запуском – простукати чи струсити. Далі зняти запобіжну чеку й взяти вогнегасник у робочу руку. Іншою рукою берете розтруб і направляєте його до полум’я. Враховуйте мінімальну дистанцію – 1 метр до відкритого вогню.

Перед тим, як почнете гасити пожежу, зробіть попередній пуск. Це створить хмару.

Гасіть палаючий предмет круговими рухами.

Також Андрій Шевчук додав, що після гасіння пожежі приміщення буде запилене порошком. Тому треба одразу покинути те місце і одразу викликати рятувальників за номером 101.

Бережіть себе і не забувайте про правила безпеки. Мирного вам святкування!

Читайте також: На Франківщині в пожежі загинув чоловік.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Артем Тригуб

Нагору