Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Архітектура в деталях | топ фоторепортажів Інформатора

Уже минулого року ми багато публікували фоторепортажів, де показували архітектуру Івано-Франківська. На пам’ятках архітектури можна побачити справжні шедеври – скульптури, маскарони, витончені барельєфи, оздоби біля вікон. 

Інформатор пропонує переглянути добірку франківських репортажів.

Невеликий карниз над вікном чи дверима називається сандриком. Найпоширеніші – лучковий, прямий і трикутний.

Біля вікон можна побачити колони чи пілястри – пласкі вертикальні виступи на поверхні стіни. Верхня частина колони, що бере навантаження від горизонтальних балок, називається капітеллю. До слова, верхня горизонтальна частина споруди, яка спирається на колони або пілястри, називається антаблементом. Балка, що спирається на колони, – це архітрав. На нього спирається фриз, що містить скульптурні прикраси. А карниз спирається на фриз.

Більше фото ТУТ.

Чи бачили ви, які у Франківську красиві двері? Деякі з них відреставровані й ваблять франківців і гостей зробити біля них фото. Інші ж – чекають на відновлення. У місті є двері, які пережили дві війни, ми впевнені, що й третю переживуть.

Більше дивіться ТУТ.

У пам’ятках архітектури ваблять не лише старовинні двері чи фасади, але й балкони. У Франківську цікавих чимало.

Більше світлин за посиланням.

Чи помічали ви коли-небудь, які в Івано-Франківську цікаві дахи? Особливо, в пам’ятках архітектури. Помилуватися світлинами франківських веж можна у нашому фоторепортажі.

Франківські будинки, а особливо пам’ятки архітектури, прикрашають скульптури. Підніміть голову – ви побачите атлантів, кам’яні обличчя – маскарони, та путті. Світлини ТУТ.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору