Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Звідки взялося світло на Новий рік і чому знову ввели графіки вимкнень — пояснює техдиректор “Прикарпаттяобленерго”

Починаючи з 31 грудня, графіки вимкнень у прикарпатців не застосовувалися. Новорічну ніч та наступні 2 дні жителі також провели з електроенергією. Сьогодні ліміт вже встановлений. То звідки взялася достатня кількість електронергії на свята і чому знову ввели графіки?

Пояснює Інформатор, посилаючись на коментар технічного директора АТ “Прикарпаттяобленерго” Олега Сеника.

На прохання енергетиків, багато промислових споживачів зменшили використання електроенергії, повністю зупинили або значно врізали. Додатковими чинниками стала гарна погода та покращення в енергосистемі України. Всі ці аспекти разом допомогли забезпечити Прикарпаття більшою кількістю електронергії. Сьогодні до 14:00 ліміт також необмежений, а потім почнуться вимкнення. про це більше читайте на сайті:

Графік вимкнення електроенергії в Івано-Франківську 3 січня

На питання чи можна зробити запас електронергії, Олег Сеник відповів, що наразі таке неможливо. В Україні поки немає технічних засобів, що могли б у промислових обсягах акумулювати енергію. Що виробляється, то й споживається, тому накопичити неможливо.

Споживачі також скаржаться на те, що черги довго перемикають, і це можна було б робити швидше, якщо до трансформаторних підстанцій їхала б не ціла бригада, а тільки одна людина. Однак, за словами техдиректора, так робити не можна. Існують певні вимоги охорони праці, через які роботи з вимикання мають виконувати дві людини. Один контролює — інший виконує. До того ж треба об’їхати все місто, мікрорайон Пасічна, вулиця Мазепи, Бельведерська тощо — адреси, що розміщені доволі далеко одна від одної.

Коли приїжджає бригада до трансформаторної підстанції, вона заходить в розподільний пристрій і в кожному щиті вимикає рубильник. Процедура займає від 5 до 10 хв, залежно від кількості рубильників. Потім інформація надходить до диспетчера, який вносить дані в систему. Далі їх ви можете побачити у чат-боті “Прикарпаттяобленерго”.

Споживачі підчерги 4.1 запитують чому не можна світло вимикати вночі, а не вдень, як зазвичай встановлено. Олег Сеник пояснює, що вимикати електронергію треба тоді, коли доводиться ліміт. Вночі він нижчий, а вдень — вищий. Уночі сенсу вимикати нема, адже споживання електронергії й так незначне. Черга 4.1 має від 2 до 4 годин світла вдень. Коли ліміти зараз збільшилися, то підчергу 4.1 енергетики вимикають раз на день або взагалі не вимикають.

До слова, попри збільшення часу подачі електронергії, енергетики закликають споживати електронергію економно. Така звичка має виробитися в кожного.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору