Цьогоріч, 1 липня, наш український борщ внесли до культурної спадщини ЮНЕСКО. І це не дивно, бо він вважається найпопулярнішою та, для більшості українців, найсмачнішою українською стравою. Ба більше, існує навіть “Індекс борщу”, за яким досліджують вартість приготування страви щомісяця.
Тому Інформатор вирішив дізнатися про те, скільки коштує приготувати борщ вдома в Івано-Франківську.
Тож з яких інгредієнтів складається рецепт класичного борщу? Аби його приготувати, треба:
- капуста
- морква
- цибуля
- буряк
- томатна паста
- картопля
- олія
М’ясо також входить до традиційного способу приготування, проте кожна родина готує з м’яса різного походження і ми вирішили не включати його вартість у набір. Сіль, цукор, перець є вдома у всіх. Проте якщо у вашій оселі закінчилися ці спеції, то завжди можна звернутися до сусідів за допомогою.
Інформатор завітав до 3-ох супермаркетів та ринку нашого міста аби порівняти вартість інгредієнтів:
Мережа супермаркетів “АТБ”
Капуста – 10.79 грн/кг
Буряк – 10.95 грн/кг.
Морква – 23.59 грн/кг.
Картопля – 7.59 грн/кг.
Цибуля – 30.95 грн/кг.
Томатна паста 70 г – 11.90 або 23.90 грн за штуку.
Олія, в середньому, вартує 37 грн за 500 мл.
Мережа супермаркетів “Сільпо”
Капуста – 11.99 грн/кг.
Буряк 10,69 грн/кг.
Морква 21.99 грн/кг.
Картопля рожева – 10.99 грн/кг.
Цибуля – 29.99 грн/кг.
Томатна паста “Чумак” – 25.99 грн/штука.
Олія, в середньому, вартує – 45 грн за пляшку ємністю у 500 мл.
Мережа супермаркетів “Торба”
Капуста – 13.90 грн/кг.
Буряк – 11.90 грн/кг.
Морква – 23.90 грн/кг.
Картопля – 6.90 грн/кг.
Цибуля – 36.90 грн/кг.
Томатна паста є від 3-ох виробників.. Найдешевша вартує 15 грн/штука.
Олія, в середньому, вартує 47 грн/за пляшку ємністю 500 мл.
Мережа супермаркетів Еко-маркет“
Капуста – 12.50 грн/кг.
Буряк – 11.90 грн/кг.
Морква – 22.90 грн/кг.
Картопля – 7.90 грн/кг.
Цибуля – 29.90 грн/кг
Томатна паста є лише в баночці. Найдешевша вартує 20.90 грн.
Олія, в середньому, коштує 39.90 грн/пляшка ємністю 500 мл.
Центральний ринок Івано-Франківська
Середня вартість капусти – 15 грн/кг.
Буряк, в средньому, коштує 17 грн/кг.
Моркву продають від 26 до 32 грн/кг.
Середня вартість картоплі – 9 грн/кг.
Цибуля коштує 33 грн/кг.
Томатну пасту пропонують купити за 15 грн/штуку.
Олія вартує від 65 до 67 грн за пляшку об’ємом у 750 мл.
Тож щодо вартості. Ми рахуватимемо вартість овочів за кілограм і повну ціну за олію :
Якщо ж купуватимете все в АТБ, то всі інгредієнти вам обійдуться у 145.77 грн.
В Сільпо доведеться витратити 156,68 грн.
За ці самі інгредієнти у Торбі попросять 155,50 грн.
В Еко маркеті такий набір коштуватиме 145,90 грн.
На ринку Івано-Франківську попросять 112 грн за ці продукти без соняшникової олії.
А тепер класичний рецепт цієї страви:
Картоплю очищаємо від шкірки і нарізаємо кубиками невеличкого розміру. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і теж дрібно нарізаємо. Моркву і буряк чистимо. Останній ріжемо тоненькою соломкою, а морквину – тремо на крупній терці. Капусту дрібно шаткуємо.
Порізану картоплю висипаємо в глибоку каструлю, в якій буде відбуватися процес приготування борщу. Заливаємо її холодною водою і ставимо на плиту на сильний вогонь. Вода має закипіти. Після закіпання додаємо сіль і декілька горошин чорного перцю. Зменшуємо вогонь і продовжуємо варити картоплю до напівготовності.
Поки готується картопля, приготуйприготуванням засмажки до борщу. Саме від неї залежить, наскільки червоним вийде наш борщ. Я особисто люблю, щоб колір цієї страви був насиченим, тому засмажці приділяю особливу увагу. Розігріваємо сковороду на рослинній олії і обсмажуємо на ній цибулю з морквою: цибулю до злегка золотистого стану, а моркву – до м’якого.
Додаємо до цибулі і моркви порізаний буряк і ще трохи обсмажуємо, накривши сковороду зверху кришкою. Як овочі протушкувалися – додаємо томатну пасту в сковорідку до овочів, додаємо в неї трохи води і тушкуємо овочі практично до готовності.
Коли картопля наполовину гогова – додайте в каструлю засмажку і проваріть все разом 10-15 хвилин.
Потім туди ж відправляємо нашатковану капусту і доводимо борщ до готовності. Я люблю, щоб капуста була м’якою, тому варю її ще мінімум 10-15 хвилин. Якщо ж ви віддаєте перевагу її в хрусткому вигляді, додати капусту в каструлю треба практично перед закінченням варіння.
Готовий борщ можна присипати чорним меленим перцем і залишити на годину-дві, аби страва настоялася.
Смачного!
До теми: Легкий салатик до святкового столу | рецепт тижня
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com
Артем Тригуб