Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Символ українського Різдва — дідух | від чого оберігає та скільки коштує в Івано-Франківську

Дідух вважається одним із головних символів українського Різдва. Це прикраса та оберіг, що виготовляють з соломи або необмолочених пшеничних колосків. Дідух вважається язичницьким символом, проте досі популярний в наших традиціях.

Пише Інформатор.

Традиція ставити дідух на Святий вечір передається з покоління в покоління. Вважається, що до хати дідух має занести господар будинку. Клали його в куточку біля ікон, щоб він приносив щастя родині.

Символ Різдва прикрашають також стрічками, гілочками калини, квітами тощо. Часто дідух роблять у вигляді сезонів року в 4 яруси: зима, весна, літо та осінь. У кожен ярус вкладають по 4 пучки, в які входять 7 колосків. Це символи тижнів і днів відповідно. Для кожного ярусу можна використовувати різні види злаків, що уособлюють пори року.

Після закінчення Різдва, дідух традиційно спалюють. За повір’ям, спалення дідуха символізує відпущення покійних душ у небо та оберіг від злих сил. Кажуть, що різдвяна прикраса оберігає життя та спокій роду, приносить багатство та добробут.

В Івано-Франківську дідух купити можна на центральному ринку. Вибір доволі широкий: від маленьких оберегів за 100 грн до найбільших за 700 грн.

У середньому дідух коштує 130-150 грн. Він прикрашений засушеними квітами, стрічками. Найменші можна купити за 80 грн. Продавчині розповідають, що минулого року попит на дідухи був більший, але люди все одно купують оберіг собі до Святвечора.

Читайте також: Розклад богослужінь в Івано-Франківську на Різдво 7 січня

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору