Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Уряд змінив правила проведення торгів на Prozorro

Через те, що не всі учасники торгів у системі електронних закупівель “Prozorro” наразі мають можливість брати участь в електронних аукціонах, Уряд тимчасово змінив правила проведення торгів.

Повідомляє Інформатор з посиланням на Урядовий портал.

Постанова діє на період дії воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування.

Як заявила перша віце-прем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко, тимчасово скасували електронні аукціони як відповідь на блекаути. Від 3 січня всі торги, що будуть оголошені в Prozorro, будуть проводитися без аукціону.

“Тобто тендерна пропозиція учасника є остаточною, і виграє той, хто дав найменшу ціну під час подання пропозиції. В умовах відключення живлення та інтернету, не всі учасники мали можливість торгуватися в аукціоні. В той самий час рівний доступ є ключовим принципом публічних закупівель. Ми повернемо аукціони, як тільки ситуація стабілізується”, – пояснила вона.

Також будуть можливі зміни в системі публічних закупівель і на постійній основі.

Цією постановою була скасована локалізація при закупівлях на потреби Збройних Сил. Пікапи, вантажний транспорт, швидкі та інше тепер можна купувати на потреби ЗСУ без урахування вимог локалізації.

У 2022 році від початку війни на “Prozorro” провели 94 тисячі тендерів на 120 млрд грн. Різниця між загальною сумою, яку державні замовники планували витратити на свої закупівлі, та сумою, за якою були укладені контракти завдяки тендерним процедурам, склала 6 млрд грн.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору