Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

355 мільйонів доларів за рік: скільки українці витратили на генератори

За минулий рік до України імпортували майже 354 тисячі генераторів на $355 млн, що в шість разів більше за показник 2021 року. Тоді закупили 58 тисяч генераторів.

Пише Інформатор із посиланням на Forbes Україна.

Задекларована вартість ввезених генераторів зросла всього у 2,5 рази, адже в 2021 році більше завозили потужні генератори. До статистики не включали генератори, надані як гуманітарну допомогу, адже їх реєструють за спрощеною системою.

З літа 2022 кількість ввезених генераторів почала суттєво збільшуватись, а восени обсяги подвоювалися щомісяця. У жовтні попит на генератори в мережі «Епіцентр» зріс у 5-7 разів. На найбільшому онлайн-ритейлері Rozetka за рік попит на генератори зріс у чотири рази, а пік продажів був у листопаді. Протягом жовтня пік продажів генераторів спостерігали і на Prom.ua.

Найчастіше українці купували бензинові генератори потужністю до 7,5 кВт – це понад 80% усіх ввезених генераторів. Вони підходять, щоб живити приватний будинок чи малий бізнес, наприклад, кав’ярню. На Rozetka найпопулярніші бензинові генератори потужністю 2,5-3 кВт, потім – 5-6 кВт. У пресслужбі кажуть, що найчастіше в них замовляють пристрої за 25-40 000 грн. На Prom.ua найбільше купують бензинові генератори Kraft Dele на 3 кВт з середнім чеком 12 800 грн, Honda на 6,5 кВт за майже 20 000 грн та Einbach 2-5 кВт за 15 400 грн.

Якщо помножити кількість генераторів на мінімальну потужність у секторі і підсумувати їхню потужність – виходить понад 1 ГВт. Це один енергоблок Хмельницької атомної електростанції.

Держава заробила на імпорті генераторів майже 2 млрд грн мита й ПДВ. На початку листопада Кабмін звільнив від ПДВ й мита генератори, електродвигуни та обігрівачі. Це не одразу запрацювало. Митниці не мали інструкцій і відмовлялися застосовувати пільгу, розповідав народний депутат з профільного парламентського комітету Ярослав Железняк. Пільговий режим повноцінно запрацював фактично в кінці листопада. Якщо темп зростання імпорту генераторів зберігся і в грудні, то в країну могли завезти ще понад 200 000 пристроїв (даних за грудень поки немає).

Чим більший генератор – тим дешевша вироблена ним електроенергія, каже директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко й попереджає, що зважати на заявлені технічні характеристики виробника не варто: в більшості випадків на практиці все буде інакше.

Вартість виробленої генератором електроенергії залежить від виробника і якості генератора. «У мене генератор на 7,5 кВт преміум-класу. При навантаженні 3-4 кВт він споживає 1,7-1,9 л бензину на годину. Отже, 1 кВт⋅год коштує 27-29 грн. У мого товариша дешевий китайський генератор потужністю 4 кВт, для нього вартість 1 кВт⋅год сягає 50 грн», – каже Харченко.

Ціна електроенергії для населення – 1,68 грн за кВт⋅год. Це в десятки разів дешевше, ніж електроенергія генератора. Для більшості українських підприємств, за словами голови «Укренерго» Кудрицького, кінцева ціна за електроенергію становить 5-6 грн за кВт⋅год.

Генератори працюють і на дизелі, і на бензині А-92, і на дорожчому А-95 – він спричиняє менше викидів. Для одночасної роботи всіх 354 000 генераторів протягом чотирьох годин блекауту може знадобитись приблизно 200-400 млн грн. Масовий перехід на генератори збільшив попит на бензин і дизель в Україні на 10-20%, розповідали Forbes на початку грудня великі мережі АЗС.

Як альтернативу генераторам, голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус пропонує бізнесу встановити собі мобільну газову електростанцію. Це підійде не всім – для підключення потрібен газ низького, середнього чи високого тиску залежно від моделі. Також Кабмін пропонує бізнесу імпортувати електроенергію з-за кордону. У такому разі підприємство не будуть вимикати планово, але це не допоможе уникнути аварійних вимкнень.

Читайте також: Як мешканці та гості Івано-Франківська ставляться до шуму генераторів | опитування

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору