Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У музеї імені Степана Бандери вшанували пам’ять художника і громадського діяча Степана Каспрука

Сьогодні, 10 січня, в Івано-Франківську відбулося відкриття та посвячення анотаційної дошки Степану Каспруку.

Повідомляє Інформатор.

Степан Каспрук –  громадсько-політичний діяч народився в селі Нові Скоромохи Галицького району. Закінчив Косівське училище прикладного мистецтва та працював в Івано-Франківську. Був художнім графіком, з 1986 року входив до Національної Спілки Художників України.

Степан Каспрук був першим директором Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери. Окрім того, діяч заснував обласне культурно-наукове товариство “Рух” і товариство “Меморіал” ім В. Стуса.

Брав участь у розкопках жертв сталінських репресій, жертв у Дем’янівому Лазі. Був автором багатьох статей і збірників про національно-визвольну боротьбу на західно-українських землях 1939-1955 роках. Помер 18 травня 2021 року.

Міський голова Руслан Марцінків розповідає, що знав Степана Каспрука ще з 2000 року:

“На жаль, відходить від нас покоління звитяжців, покоління націоналістів з підпілля. Прикро, але ми можемо говорити, що сьогодні є нове покоління борців за українську незалежну державу. Проте цього б не відбулося, якщо б не було таких як пан Степан”.

Руслан Марцінків також зазначає, що цією анотаційною дошкою хочуть показати, що Івано-Франківськ завжди був патріотичним містом. Це передається в нас з покоління в покоління. Загалом програма відкриття і посвячення пам’ятних дощок розпочалася в 2012 році. Зараз їх здебільшого присвячують Героям російсько-української війни, на початку програми вшановували також пам’ять лікарів, письменників, архітекторів тощо. У місті вже відкрили більше 180 таких дощок.

Степан Каспрук нагороджений орденом “За заслуги” 3 ступеня (2007 рік), Обласною премією імені Я. Лукавецького (2010 рік) та десятком інших пам’ятних медалей.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору