Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

В Івано-Франківську триває виставка різдвяних листівок, що поширювали в часи УПА

В Івано-Франківському обласному музеї визвольної боротьби ім. Степана Бандери проходить виставка з різдвяними листівками від повстанців. Виготовляли їх підпільно в криївках або за кордоном.

Розповідає Інформатор.

Листівки розміщені на першому поверсі музею, всі вони створені більше 70 років тому.

Заступниця директора обласного музею Оксана Романів розповіла, що листівки виготовлялися в криївках за допомогою дерев’яних кліше. На них вирізали текст або малюнки і тоді через кальку “перебивали” зображення.

Як зазначає Оксана Романів, робота ця клопітка, адже якісно можна було “перебити” до 6 листівок. Далі треба було використовувати іншу кальку, що на той час було рідкістю. Тому потрібен був бойовий фонд, який коштами міг би забезпечувати Службу Пропаганди УПА.

Робити це мали ті люди, які, наприклад, становили господарську службу: доставляли харчі, ліки, матеріали тощо. Допускалися лише перевірені люди, які не були знайомі між собою, але мали чітко визначені місця для передачі різних матеріалів. У тому числі, папір, кальку, друкарську машинку тощо.

З 1947 року УПА зазнала суттєвих реформ: зменшувалася кількість бойових підрозділів і зростала пропагандистська робота. В липні 1944 року Івано-Франківськ був окупований Червоною армією, а вже восени радянська влада робила перепис населення, щоб виявити можливих упівців. Тому велика кількість функцій перейшла до Служби Пропаганди УПА, щоб підтримати місцеве населення в окупації.

Тоді були придумані рейди, що мали на меті вивезти частину бійців, а також архівів за кордон для збереження історії. Відтак за кордоном діяли друкарні та видавництва, що також почали поширювали вітальні повстанські листівки. Такі матеріали також передали музею. Різдвяні листівки з-за кордону датуються 1948-49 рр., 50-ми роками.

Виставка листівок буде тривати до кінця січня, тож ви ще маєте час побачити архіви з часів підпільного руху в Україні.

Анастасія Стецькович

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору