Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Зимуємо безпечно: 5 порад від рятувальників

Як підготувати будинок до холодів, аби зимівля була не лише комфортною, але й безпечною? Відповідають рятувальники.

Пише Інформатор із посиланням на ГУ ДСНС України в Івано-Франківській області.

Перевірте цілісність будівлі та покрівлі

У багатоквартирних будинках за це відповідальні ЖЕКи чи ОСББ: вони комунікують з органами місцевого самоврядування й регіональними департаментами житлового господарства та інфраструктури й координують ремонти. Мешканці багатоквартирних будинків мають право перевіряти хід виконання таких робіт.

Якщо ж у вас приватний будинок, така перевірка лягає на вас: пересвідчіться, що дах не протікає, стіни утеплені та без пошкоджень, у підвалі немає підтоплень або плісняви.

Перевірте системи комунікацій та опалення

У багатоквартирних будинках це теж турбота ЖЕКу чи ОСББ. Необхідно пересвідчитися, що всі трубопроводи теплоізольовані, бо від цього залежатиме їх справність під час морозів. Зʼясуйте, чи встановлений у будинку індивідуальний тепловий пункт (погодний регулятор). Якщо так, налаштуйте його для максимально ефективного опалення.

У приватному будинку цілісність труб на воду та опалення повинен власник, як і почистити димар або витяжку. Якщо для обігріву використовується піч, рятувальники просять контролювати, щоб у стінах печей і димарів не було тріщин, а також неухильно дотримуватися правил експлуатації пічного опалення.

Електропроводка та пожежна безпека

Живете в багатоповерхівці? Звертайтесь до ОСББ чи ЖЕКу, адже саме вони повинні запросити спеціалістів для перевірки стану пожежної сигналізації в будинку й електропроводки в місцях загального користування. На кожному поверсі мають бути датчики диму та засоби пожежогасіння, в будинку має працювати пожежна сигналізація. Проводка та електричні щитки повинні бути в належному стані. Завдання для вас як жителя будинку — уважно вивчити плани евакуації й дізнатися, де знаходяться вогнегасники.

Для перевірки приватного будинку або окремої квартири теж необхідно запросити професійного електрика. Також необхідно мати вогнегасник.

Користування електроприладами

Небезпека замикань електропроводки залишається протягом усієї зими, особливо в умовах аварійних відключень світла. Намагайтеся не перенавантажувати електромережу, одночасно вмикаючи багато електроприладів, особливо потужних (чайник, фен, праска, бойлер, котел) та не залишайте їх без нагляду. Усі електроприлади вимикайте з розеток, особливо коли йдете з дому.

Взаємодопомога

Разом зимувати легше: поспілкуйтеся із сусідами й визначте спільний план обігріву осель і протидії небезпекам цієї зими. Обміняйтеся контактами, скооперуйтеся й обговоріть план у разі тієї чи іншої ситуації. У пригоді вам стануть матеріали кампанії «Безпека (Ци)Вільних», які ви можете знайти на сайті ДСНС або у соцмережах за хештегом #безпекацивільних.

Читайте також: На Прикарпатті додатково розгорнуть 69 пунктів незламності

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору