Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Франківськ церковний: продовження

Сьогодні ми знайомимо вас із ще п’ятьма храмами Івано-Франківська й нагадуємо про церкву, з якою ви точно хоч раз бачились у новинній стрічці. 

Пише Інформатор.

Парафія Успіння Матері Божої

Адреса: вул. Крихівецька, 104 А

Проект нової церкви, також із дерева, розробив у 1923 р. відомий львівський архітектор Лев Львович Левинський, який був автором близько 50-ти проектів церков Галичини. Фундамент нової церкви освятив  11 липня 1926 р. крилошанин о. Дмитро Стек, за дорученням єпископа Станиславівського Григорія Хомишина. Будівництво дерев’яної церкви в Крехівцях було завершене у 1928 році. Адже 28 серпня 1928 р. на храмове свято Успіння Пресвятої Богородиці відбулося освячення нової церкви «під титулом Успенія Пречистої Діви Марії». У шематизмі клиру Станиславівської єпархії до 1939 р. назва храму  – Церква Успіння/Успенія Пречистої Діви Марії. Нині Церква Успіння Пресвятої Богородиці – пам’ятка архітектури місцевого значення“, — йдеться на порталі Крихівецької громади.

Церква Всіх Святих

Адреса: вул. Слобідська, 7а

Цей храм знаходиться на території житлового комплексу “Калинова слобода”. Територія закрита, проте потрапити сюди досить просто. Храм відносно новий і невеликий, у неділю тут правлять всього дві літургії, о 10 і 12 годині ранку. Поруч є великі декоративні писанки.

Парафія Вознесіння Господнього

Адреса: вул. Чорновола, 136 А

Район “воєнного городка”, але зайти сюди можна без проблем. Церква знаходиться у дворі, навколо будинки, огородженого подвір’я тут нема. Поруч — будівля катехетичного центру. На стіні біля входу бачимо два пам’ятні знаки Святої Місії — тут її проводили двічі, в 2011 і 2018 роках.

Парафія Пресвятої Трійці

Адреса: вул. Сухомлинського, 14

На картах відшукати цю церкву вдалося не з першого разу — маршрут зупинявся у дворі житлового будинку без найменшого натяку на храм. Із підказкою місцевих жителів ми все ж знайшли парафію Пресвятої Трійці. Вона представлена храмом і каплицею. Тут нас зустрів написаний від руки розпорядок богослужінь на свято Василія Великого (завтра правитимуть Литію о 7.30 і Службу Божу о 8.00 і 10.00) і на неділю (Служба Божа на 8.00, 10.00 і 12.00). Також при храмі діє спільнота “Матері в молитві”, зустрічі о 17 годині в неділю.

Парафія Святого Архистратига Михаїла

Адреса: вул. Сорохтея, 15а

Тут є новий храм, територія якого зачинена, коли немає богослужінь. Поруч невелика будівля зі стертими написами й зображенням церкви у рамці. Ймовірно, її раніше використовували для проведення літургій.

Кафедральний собор Різдва Христового

Адреса: вул. Довженка, 2

Цей храм складно описати інакше ніж “скандально відомий”. Останній собор упц мп в Івано-Франківську, про що можна прочитати просто на табличці біля входу завдяки невідомим активістам, які дописали слова “москальська” й “кацапи”. Активісти тут бували й раніше. Найвідоміший випадок — протест проти “московського попа” у грудні 2022 року. Розкладу богослужінь на дошці оголошень ми не знайшли, проте тут є афіша фестивалю “Коляда на Майзлях”.

Читайте також: 10 церков мікрорайону Пасічна

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору