Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Які традиції та обряди існують до свята Водохреще

Водохреще в народі називають також Богоявленням або Йорданом. Це одне з найбільших християнських свят, яке пов’язане з подією хрещення Іваном Хрестителем Ісуса Христа на ріці Йордан.

Розповідає Інформатор.

Свято Водохреще відзначають 6 або 19 січня, залежно від календаря. Вважається, що цього дня вся вода стає освяченою, зцілює від хвороб, додає краси, молодості та сили, а також “очищує” душу та захищає від всього злого. Кажуть, що йорданська вода змиває всі гріхи, тому традиційно всі охочі 19 січня йдуть купатися до водойми.

Зазвичай це спеціально відведені купелі неподалік храмів, або ж річки чи пробиті ополонки, коли є морози. Обряд купання такий: треба зайти у воду, тричі зануритися в ріку чи ополонку, тричі перехреститися, помолитися та вийти з води. Коли на вулиці мороз, нерідко з льоду вирубують хрест. У народі кажуть, що застудитися цього дня неможливо, але якщо ви до того ніколи не обливалися чи не купалися в холодній воді — подбайте про своє здоров’я.

Щоб все пройшло вдало, варто:

  • перед тим гартуватися холодною водою протягом року, або хоча б почати приймати контрастний душ за декілька днів до купання на Йордана;
  • підготувати собі змінне взуття та одяг, не забути взяти великий рушник. Можна взяти з собою резинові в’єтнамки, як тільки вийдете з води. Вони не пропускають холод і потім можна буде взутися у звичні для вас черевики;
  • не вживати алкоголь перед купанням. Адже спиртне розширює судини, через що тіло швидше змерзатиме;
  • перевірити своє здоров’я. Якщо у вас застуда чи інше захворювання, або є проблеми з серцем чи тиском, краще утриматися від купання взимку. Ця порада також стосується вагітних, дітей і літніх людей.

Купання у водоймі — це не християнський звичай, але це традиція, що передається вже протягом десятків років. Завтра також будуть освячувати воду в храмах нашого міста. До речі, якщо ви ще не придбали кошичок для банки з водою, та не знаєте де і за скільки це зробити, читайте наш матеріал: Скільки цього року коштує посвятити воду в кошичку.

Дивіться до теми також: На Йордана вода чудотворна: чи будуть мешканці Франківська купатися завтра | опитування

Фото взяті з відкритих джерел

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору