Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

З’явився перелік іспитів, які треба скласти аби пройти на бакалаврат чи магістратуру

Сьогодні, 20 січня, Міносвіти представило модель вступної кампанії, що буде проходити в 2023 році. Став відомим список екзаменів, необхідний при вступі до закладів вищої освіти.

Пише Інформатор з посиланням на Український центр оцінювання якості освіти.

Цьогоріч для вступників на бакалаврський рівень вищої освіти необхідно буде пройти національний мультипредметний тест (НМТ). Він дещо відрізнятиметься від минулорічного.

НМТ у 2023 році міститиме три блоки завдань, два з яких – обов’язкові, а третій – на вибір вступника. Обов’язкові навчальні предмети – українська мова й математика, а на вибір – історія України, одна з іноземних мов (англійська, німецька, французька або іспанська), біологія, хімія та фізика. Предмет, тестування з якого вступник бажатиме пройти на вибір, він зазначатиме під час реєстрації для участі в НМТ. На різні спеціальності за третій блок будуть застосовані різні коефіцієнти.

Тестування триватиме 180 хвилин і буде відбуватися в один день. Після того, як учасник пройде тест, він отримає інформацію про кількість тестових балів за кожний блок. Потім їх переведуть у систему оцінювання 100-200 балів. Таблиці переведення оцінок МОН опублікує заздалегідь. Також для всіх спеціальностей буде встановлено коефіцієнти до результатів кожного блоку НМТ.

Щоб отримати результат за шкалою 100-200 балів, з кожного блоку НМТ треба набрати не менше 10% від загальної кількості тестових балів. Зареєструватися на тестування можна буде вже в квітні. Основна сесія відбудеться в червні, додаткова  – в червні-липні. Аналогічно до минулого року, НМТ проведуть у тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ).

Що стосується деталей екзаменів:

  • у тестуванні з історії України у 2023 році учасники працюватимуть із завданнями, що стосуватимуться подій другої половини XVI – початку ХХІ ст.;
  • у тестуванні з іноземних мов не буде завдань з відкритою формою відповіді, як не буде і завдань з аудіювання;
  • як і минулого року, під час роботи з тестами з математики вступники зможуть користуватися довідковими матеріалами.

До слова, замість результатів НМТ 2023 року можна буде скористатися результатами НМТ 2022 року або результатами ЗНО 2021 чи 2020 року.

Що стосується вступників на магістерський рівень освіти, вони складатимуть Єдиний вступний іспит (ЄВІ), у якому будуть два блоки: тест загальної навчальної компетентності (ТЗНК) і тест з іноземної мови (англійської, німецької, французької, іспанської). Також для вступу на спеціальності 05 Соціальні та поведінкові науки, 06 Журналістика, 07 Управління та адміністрування, 08 Право, 28 Публічне управління та адміністрування, 29 Міжнародні відносини потрібно буде скласти Єдиний фаховий вступний іспит (ЄФВВ).

Цього року випускники шкіл не будуть проходити ДПА.

Читайте до теми: Чи складатимуть ДПА у 2023 році – відповідь МОН

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору