Інформатор Івано-Франківськ

ГРОШІ

Чому навесні можуть зрости ціни на бензин

У березні-квітні цього року в Україні можуть зрости ціни на пальне. Причина цьому – закінчення запасів, адже нові об’єми треба буде постачати з Європи. 

Про це повідомляє Інформатор Україна.

Експерт паливного ринку Сергій Куюн вважає, що ситуація з цінами на пальне буде дуже турбулентною. Світовий ринок внаслідок війни в Україні трансформується. Російські обсяги заміщуються на інші, перебудовуються логістичні ланцюги.

“Якщо мені б хтось сказав, що Європа за рік відмовиться від російської нафти та нафтопродуктів, я би не повірив. Якщо б це було в січні минулого року, це було неможливо. Такого ніхто не міг собі уявити. Втім ми це бачимо. Ембарго на нафту стартувало з 5 грудня, а 5 лютого почне діяти ембарго на російські нафтопродукти і, звичайно, це просто революційні події. Європі доведеться знайти нові джерела постачання, вони вже простежуються. Це насамперед Азія – Китай, Індія, а також арабські країни – Кувейт, Саудівська Аравія”, – каже експерт.

На російські нафтопродукти й нафту теж шукатимуть ринки збуту, тому що для них це дуже важлива стаття доходів бюджету. Ці потоки будуть переорієнтовуватися із Заходу на Схід.

“Є дуже багато ризиків, що десь щось одразу не запрацює, десь чогось не вистачатиме, відповідно, це створює ризики коливання цін. Тому, думаю, основні події розгорнуться у березні-квітні, коли вже потік російських нафтопродуктів припиниться і, відповідно, почнуться пошуки, а точніше, реалізація цих нових постачань. Наскільки вона буде вдалою, своєчасною, це зараз ніхто не може сказати. Але йдеться про дуже великі обсяги. Це мільйони тонн на місяць, які треба знайти й привезти в Європу просто з якихось інших куточків світу. Я не виключаю, що може бути й зростання ціни. Це всі передбачають. І, тим більше, буквально сьогодні світові інформагенції пишуть і звертають увагу на те, що відроджується економіка Китаю після локдаунів, які були там багато років. Загалом світова економіка, наприклад, аероперевезення та інше, зростають, починають зростати. Це все буде потребувати більше пального, більше нафти. Відповідно, це попит, а він завжди провокує ціни”, – каже Сергій Куюн.

Чи варто очікувати подорожчання палива на початку лютого?

До початку ембарго на російські нафтопродукти з 5 лютого всі підготувалися. Українські заправні мережі залиті пальним десь на найближчий місяць. Оперативні січневі постачання дуже великі.

“Ми накопичуємо пальне, і те саме роблять європейці, беручи і закуповуючи й російське пальне, поки воно ще не заборонене. При цьому січень і лютий – місяці мінімального споживання, ми їх пройдемо, я впевнений, взагалі без якихось проблем. А ось у березні, коли вже ці запаси почнуть вичерпуватися і треба буде нові постачання робити, то чи надійдуть ті постачання, чи всі вони надійдуть, чи своєчасно вони надійдуть, яка буде на них ціна? Ось тут вже буде найбільше запитань. Вважаю, це вже буде ближче до квітня, розпочнуться якісь події”, – каже Сергій Куюн.

Прогноз щодо вартості пального на 2023 рік є досить оптимістичним. Україна залежить виключно від імпорту з Європи. При цьому дефіциту не очікується.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору