Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Мурали й місто: чи потрібна Франківську художня рада

Будинки Івано-Франківська все частіше прикрашають муралами. Відому багатоповерхівку “Китайська стіна” на вулиці Хоткевича такі роботи вкривають чи не з усіх боків, а зображення Тараса Шевченка й Григорія Сковороди в центрі міста викликали бурхливі обговорення в соцмережах.

Інформатор дослідив думки франківців у соцмережах на цю тему.

Настала серйозна загроза, а саме: засмічення міського середовища низькопробними муралами. Гонка за великими грошима, а іноді, прикриваюмись патріотичними темами або прикрашання будинків, як “гриби ростуть після дощу” — мурал за муралом. Велика частина цих муралів непродуманих, слабих по композиції, рисунку, кольору, а іноді, скомпульованих із окремих фрагментів інтернетівських малюночків, що невміло зліплених, які не тримаються “купи” та ще й до того невписаних в архітектуру“, — написав у фейсбуці заслужений діяч мистецтв України Богдан Губаль.

Одним із варіантів вирішення проблеми митець бачить створення містобудівельної художньої ради, на яку автори потенційних муралів повинні були б подавати свої ескізи, включно із проєктом розміщення роботи в просторі. “При розробці теми стінописів потрібно враховувати масштабність, сприйняття зображення, тобто віддаль до глядача“, — каже Богдан Губаль.

Такий аспект як “сприйняття зображення” є особливо важливим, коли йдеться про роботу масштабів стіни багатоповерхівки. Тут доречно згадати мурал, про який, власне, й згадують, коли йдеться про портрети відомих діячів — Іван Франко авторства Романа Бончука: “Потрібно не допускати такі грубі помилки, як викривлене портретне зображення відомих постатей, як, наприклад, портрету Івана Франка на будинку по вул. Бельведерській, повністю зуродоване обличчя“.

Пропозицію зі створенням художньої ради приймають не всі. До прикладу, Олег Головенський пише так: “Прекрасні світлі мурали і Франка, і Сковороди. Останній (Сковороди) — взагалі шедевр, повний символізму і глибоких смислів. А “художніх рад” я боюся. Бо там завжди “свій до свого за своє“.

Інші не опускають той момент, що мурали в нашому місті узгоджуються на рівні розмови з міським головою. “До речі, “худрада” по муралах у нас є, просто в неї входить лише Марцінків)), він не раз в ефірах на питання, звідки цей треш на стінах, відповідав, що от прийшов художник, показав ескізи, йому сподобалося і він дозволив) і ніт, нічого особистого: просто не подобається треш на стінах“, — коментує Сергій Борис.

Дизайн архітектурного середовища між-іншим, захищений авторським правом. Порушення авторського права карається законом. Серед іншого таким порушенням є несанкціонована зміна вигляду окремих об’єктів. “Санкціонувати” такі зміни має не тільки рада, але й автор споруди/ автор архітектурного середовища. Тому навіть не слід вишукувати особливого законодавства з того приводу“, — додає Володимир Стасенко.

Нагадуємо, нещодавно Роман Бончук закінчив роботу над муралом, присвяченим Григорію Сковороді.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору