Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Дах унікальної хати-ґражди врятують

Музей етнографії Національного заповідника “Давній Галич”, що у Крилосі, отримав можливість реставрувати дах старовинної автентичної гуцульської хати-ґражди.

Повідомляє Інформатор з посиланням на музей етнографії Національного заповідника “Давній Галич”.

Вартість робіт – 1 млн грн. Це стало можливим завдяки грантовій програмі Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини та Гете інституту. Програма спланована як ініціатива для підтримки культурних та освітніх організацій, що постраждали від війни проти України. Технологія роботи та матеріалів – унікальна.

Хата-ґражда зі села Устеріки Верховинського району – музейний експонат. Дах покритий драницею – тоненькими дощечками для оббивання стін і стелі під штукатурку, для покриття дахів тощо.

“Збереження музейних експонатів – це не можливість, це мета кожного, хто причетний до сфери культури. Особливо в такий важкий для країни час. Культура – це наша сила у боротьбі з ворогом, це самоідентифікація народу, нації, українського суспільства в світі”, – пояснює авторка проєкту “Зберегти та відновити пам’ятку архітектури” Ірина Стасюк.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору