Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У двійнят з Прикарпаття випало волосся через передозування вітаміном А

У Львові лікують 13-річних двійнят з Прикарпаття. У дівчаток повністю випало волосся, почала лущитися шкіра через передозування вітаміном А.

Повідомляє Інформатор з посиланням на Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр.

Усе почалось із бажання схуднути, каже мама дівчаток. Вони скинули вагу, однак стали замкнутими. До слова, їхній тато захищає Україну. Його поранили на фронті.

Один із лікарів призначив їм вітамін А. Мама неправильно розрахувала дозу, а ще вітаміни виявились смачними. Тож пацієнтки ціле літо ними ласували. Доза була перевищена у 300 разів. Шкіра на обличчі, шиї та руках почалася лущитися, а волосся – випадати. Голова, руки та ноги сильно боліли. Знайомі порадили звернутися у Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр.

“Дівчатка на момент звернення були у поганому стані, з ознаками запальних змін в аналізах. Лікарі педіатричного відділення запідозрили токсичну дію невідомої речовини. Адже в обох дівчат була однакова клінічна картина, схожа на отруєння. Ми зробили аналізи на мікроелементи, що можуть викликати алопецію – ртуть, свинець, миш’як, талій. Але усі вони виявились негативними. Розуміння, що це може бути хронічний гіпервітаміноз вітаміну А прийшло після прискіпливого розбору анамнезу. Нам вдалось стабілізувати стан дівчаток. Однак специфічного антидоту не існує. Лікування цього стану – це відміна препарату та час для відновлення”, – розповіла педіатр-гастроентеролог Центру Віта Волощук.

У дівчаток уже почало відростати волосся. Їхня мама боїться, що вони і далі будуть хвилюватися за тата. Лікарі запевняють, що цього не станеться, бо випадання волосся у дівчаток має інші причини.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору