Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Плетуть у ритмі вальсу: як “Маскувальні феї” вже близько року допомагають нашим військовим

Уже незабаром буде рік, як триває повномасштабна війна з росією. Впродовж цього часу наші військовослужбовці постійно потребують допомоги, велика потреба – в маскувальних сітках, за допомогою яких можна “сховати” техніку і самим стати майже невидимим для ворога.

Розповідає Інформатор.

Майже кожного дня в Івано-Франківську “Маскувальні феї” плетуть сітки для військових. Зараз вони базуються на вулиці Максимовича і в одній з бібліотек міста, куди Інформатор прийшов, аби більше дізнатися про роботу волонтерок.

У бібліотеці панує затишна та дружня атмосфера. Кожен обирає собі вільне місце та починає плести сітку. Зараз її здебільшого роблять з білих стрічок, відповідно до сезону. Далі, як нам розповіли, почнеться період, коли треба буде швидко перейти на інші кольори сіток, — сірі, коричневі, а потім і зелені. Роботи у “фей” завжди чимало. Волонтерка Олена Черкас, яка з 24 лютого займається плетінням сіток, дістає свій телефон і показує фото дошки:

“Зараз маємо зробити 2 сітки розміром 10 на 6, одну розміром 4 на 6, 5 штук розміром 6 на 14, ще маємо…”, — Олена продовжує довгий список замовлень і додає, що постійно надходять нові. Каже, що це займе два місяці роботи, тому потребують більше вільних рук.

Водночас до плетіння сіток долучаються села – Войнилів, Бринь, Сапогів, Вовчинець. Далі передають сітки “феям”, а вони відправляють на фронт. Олена розповідає, що всі сітки мають свого замовника, заздалегідь нікому не плетуть.

“Військові нас знають, заходять у нашу групу у фейсбуці та вибирають номер сітки, який їм потрібний. Якщо можуть, то надсилають фото місцевості. Нам треба знати колір, розмір, розуміти це бліндаж чи техніка, щоб обрати крупну або дрібну в’язку. Після того, як відправляємо, просимо фотозвіт. Усе є на нашій сторінці”, — ділиться процесом волонтерка.

Тривалість роботи залежить від того, скільки людей працює над сіткою. У бібліотеці зібралася частинка тих, хто постійно допомагає плести сітки. Є волонтери як з Івано-Франківська, так і переселенці. Інформатор теж спробував плести сітку. Вийшло майже одразу 🙂

Пані Наталя, одна з “фей”, навчає: “Плести треба в ритмі вальсу, не пропускаючи жодної петельки. Раз, два, три і повертаємо. Так робимо, щоб сітка маскувала і не зачіпалася об техніку”.

До речі, сітки в бібліотеці плетуть щодня, окрім п’ятниці, тому волонтерки проводять там багато часу. Розповідають одна одній про свої справи, товаришують та навіть наводять красу:

“Маскувальні феї” свою назву отримали випадково. Спочатку чотири волонтерки плели сітки в одному з ліцеїв міста, потім локацію довелося змінити. Але через те, що франківки допомагали військовим, їх порівнювали з феями. Зараз склад “фей” дещо змінився і збільшився. Окрім сіток, волонтери передають продукти хлопцям на фронт, роблять окопні свічки та в’яжуть шкарпетки. Останнім зараз займаються 25 охочих, допомагають навіть із Києва. Відтак, у грудні військові отримали 100 пар шкарпеток, а в січні — 287.

На питання, де Олена бере стільки сил, щоб займатися волонтерством щодня вже майже рік, відповідає:

“У нас так пішло, що ми вже не можемо це лишити. Уже все залежить, до нас напряму звертаються люди. Як я можу сказати, що вже перестала цим займатися? У нас що, війна закінчилась?”.

До слова, наприкінці грудня, коли військові почали звертатися із запитом про збір коштів, було прийняте рішення заснувати благодійну організацію “Благодійний фонд “Добро-Дії”. Вже зібрали кошти на перший тепловізійний приціл. На питання чи думала Олена, яка буде діяльність фонду після завершення війни, Олена запевняє, що робота завжди знайдеться. Поки працюють ситуативно по запитах.

А ось так виглядає готова та упакована сітка:

Волонтери закликають мешканців міста й надалі приносити тканини, бо на них постійно існує попит. Є навіть групка людей, яких назвали “Різотто”, — вони ріжуть стрічки для сітки і приносять “феям”. Олена Черкас каже:

“У нас нічого не викидається. Якщо приносять речі в гарному стані, ми їх перемо, складаємо і передаємо в госпіталі для військових. Також віддаємо в благодійні організації, в “Дім Сірка”. Домовилися навіть з секонд-хендами, щоб вони віддавали нам речі на тканину”.

Список того, що потребують хлопці на фронті:

Через великий обсяг роботи, “Маскувальні феї” закликають доєднуватися до плетіння сіток. Волонтерки всьому навчать і допоможуть, основне — бажання. Більше про локації, реквізити для донатів та детальну інформацію, можна знайти на сторінці волонтерського центру.

Пам’ятайте, що війна триває, і ми маємо підтримувати наших захисників!

На фото мама і син, які принесли нарізані стрічки для сіток

Анастасія Стецькович

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору