Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Жахіття, скоєні росіянами в Станиславові” | про книгу Симона Шпунда

Зараз настали такі часи, коли знати історію України – річ необхідна. Наш ворог – росія – лихий і підступний. Злочини, які він чинить – уже повторювалися не раз. Як доказ цьому – книга Симона Шпунда “Жахіття, скоєні росіянами в Станиславові”

Інформатор розповідає про книгу.

Симон Шпунд – письменник, мистецтвознавець. Народився 1884 року у Городенці, закінчив середню школу у Станиславові у 1912 році.

У 1919 вступив до Львівського університету. Радянська влада його арештувала і вислала до Сибіру. У 1946 – 47 роках мешкав у Лодзі та Лондоні, потім переїхав у Париж. Останні роки життя провів в Ізраїлі.

У книзі “Жахіття, скоєні росіянами в Станиславові” йде мова про події під час Першої світової війни. Зокрема, автор згадує, як у місто зайшли російські козаки й крали у мешканців годинники.

У вересні 1914 року на плакатах було оприлюднено розпорядження коменданта російських військ. Плакат містив 9 пунктів і там йшлося, зокрема, про введення рублів, доброзичливе ставлення до російських військових та інше. Росіяни стали почуватися, як вдома. Заможних мешканців грабували.

Як пише автор, немало пристойних мешканців міста потрапляли до російської тюрми, де їх били батогами. Засновник вартового загону козаків Даньков разом з помічниками ходив по селянських хатах та за безцінь купував худобу та збіжжя. Неслухняних господарів били батогами.

Злидні мешканців посилювалися…

Книга побачила світ цього року у франківському видавництві “Лілея НВ”. Її вартість – 75 грн.

Ідея видати цю книг належить краєзнавцю Івану Бондареву. З німецької переклала Олена Бучик. На сторінках – світлини та поштівки з колекцій Зеновія Жеребецького, Володимира Шулепіна, Олега Гречаника.

Радимо придбати й прочитати.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору