У Рожнятівській ТГ на ботулізм захворів чоловік. Він вживав в’ялену рибу, яку купив на ринку.
Повідомляє Інформатор з посиланням на Рожнятівський відділ ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ”.
Постраждалий вжив продукт ввечері, перші симптоми з’явились зранку – нудота, блювота, пронос, загальна слабкість, сухість у роті, запаморочення. Також з’явилося затруднене ковтання твердої їжі, гугнявість голосу, двоїння в очах.
Протягом чотирьох днів чоловік знаходився вдома. Стан погіршився, тож він звернувся до медзакладу. Хворого госпіталізували, його стан середньої важкості. Зараз він у стаціонарі. Інший представник сім’ї, який теж вживав рибу, не має ознак захворювання.
Ботулізм – це гостре отруєння, викликане вживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Воно призводить до ураження центральної нервової системи і при несвоєчасному зверненні за медичною допомогою часто закінчується смертю.
Щоби вберегтися від ботулізму, не варто їсти:
- продуктів з роздутих жерстяних банок
- м’яса, риби, овочів із банок, у яких здуті кришки
- консервів, які були нещільно закриті
- продуктів з дивним чи неприємним запахом
- консервації, яка була приготована понад рік тому
- копченого, в’яленого, сушеного м’яса чи риби із стихійних ринків
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com