Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

В одному з природніх парків Прикарпаття хочуть відновити 100-літній туристичний маршрут

В Карпатському національному природному парку планують відновити маршрут столітньої давності. Йдеться про еколого-освітню стежку «Урочище Женець-Полонина Явірник». Вона була створена ще у 20-х роках минулого століття.

Розповідає Інформатор, покликаючись на пресслужбу Карпатського національного природного парку.

Довжина цієї стежки складала 4,2 км. Для того, аби її обійти, туристам треба було 4 години.

Початкова точка знаходилася на відстані у 650 метрів. Кінцева точка – 1221 метрів.

Обираючи цей маршрут, туристи бачать природні комплекси з різноманітними ландшафтами лісового та субальпійського поясів. Нижня частина маршруту розташована на схилах обвально-осипового зносу, крутизна якого в деяких місцях досягає 50-60 градусів.

До сьогоднішнього дня збереглася частина дороги вимощена камінням, яка використовувалась для проїзду кінних карет.

З такою ідеєю виступив Микола Турик, який є керівником проєкту “Покращення рекреаційної спроможності на природоохоронних та лісових територіях України”. Він реалізується за підтримки Міжнародної програми Лісової служби США (U.S. Forest Service International Programs).

“Серед оглянутого, в рекреаційному та туристичному плані, нас найбільше зацікавила еколого-освітня стежка “Урочище Женець-Полонина Явірник”, яка була закладена ще на початку минулого століття, однак на сьогоднішній день перебуває в неналежному стані та потребує відновлення. Окрім цього, ми розглядаємо варіанти облаштування зони паркінгу поблизу гори Хом’як на території закинутого кар’єру, що дасть змогу одночасно вирішити кілька питань пов’язаних, зокрема з врегулюванням стихійного сходження на цю гору, а також зниження аварійності. Оскільки на сьогоднішній день, через відсутність визначеного місця для паркінгу, туристи змушені залишати свої транспортні засоби здовж узбічь. Тим самим вони наносять шкоду довкіллю та піддають небезпеці власне життя та життя місцевих мешканців”, – зазначив він.

Керівник парку Степан Гошовський додав, що для них є дуже важливою співпраця з міжнародними партнерами. За його словами, це дасть змогу реалізувати проєкти, які адміністрація парку не мое втілити власними силами через низку обставин, які є в нашій країні.

Читайте також: Франківськ на початку ХХ століття: що сталося цього дня 1926 року.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору