Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Пам’ятки архітектури Франківська зсередини | фоторепортаж

Ми багато разів показували вам красу Івано-Франківська – його пам’ятників та історичних будинків. Втім пам’ятки архітектури гарні не лише ззовні, але й зсередини.

Дивіться у фоторепортажі Інформатора.

Мандрівку розпочинаємо будинком на Шевченка, 30. Він зведений у 1903 році. Архітектором був І. Штернгель.

Це – триповерхова будівля, що поєднує з елементи бароко і класицизму. Вона декорована ліпниною з лев’ячими головами, бородатими обличчями. На будинку – пам’ятна дошка художнику Леону Кондрачуку. Раніше він тут проживав. Як виглядав цей будинок колись, дивіться ТУТ.

Будинок № 4 на вулиці Труша збудований у 1930 році.

Декілька років тому, у 2017 році, відреставрували металеві двері.

У 2019 році тут встановили сині двері, які відразу стали популярними. Це копія автентичних дверей, які колись тут були, кажуть в організації “Франківськ який треба берегти”.

Зазираємо всередину:

У 2020 році на фасаді встановили дошку Наталі Кобринській. Перші збори жіночої організації відбулися у 1884 році на площі Ринок.

Ескіз для мозаїки малювала франківська художниця Марта Пітчук.

До теми: Тут навчалася Ірина Вільде. Кам’яниця на Шевченка сто років тому.

Короля Данила, 3 – будинок побудували у 1912 році в стилі віденської сецесії. Це кам’яниця Якова Маргошеса, засновника і власника фабрики з обробки шкіри. Він був одним із найбагатших людей у місті і займався благодійництвом.

Заходимо всередину.

Незалежності, 8 – будинок звели у 1894 році. Він триповерховий.

Частина приміщень тут – комерційні.

Всередині він теж цікавий.

Будинок Бачинського, 4 звів у 19 ст. єврейський підприємець Ландау. Будівля зблокована разом із будинком № 2. До радянської націоналізації домовласниками була родина калуського пивного підприємця Мюльштейна.

Тут три поверхи. На першому та в підвалі – заклади харчування.

У будинку №2 колись розміщувалася газета “Kurjer Stanisławowski”.

Ситуація з ремонтом бажає бути кращою.

Завершує наш фоторепортаж кам’яниця “Австрія” на Шевченка, 1.

У кінці 19 – поч. 20 ст тут був готель “Центральний”. На початку 1912 року греко-католицька капітула придбала будинок і грунт і почала зводити прибутковий дім. Проєкт розробляв архітектор Януш, пишуть історики Михайло Головатий та Лариса Поліщук. Будинок – пізньосецесійний з рисами неокласики, німецького романтизму та раціоналізму.

1 травня у 1914 році в кам’яниці відкрили готель, ресторан та кафе і кінотеатр. Усі ці заклади мали назву “Австрія”.  У січні – травні 1919 року, коли місто було столицею ЗУНР, у кінотеатрі засідала Національна Рада. 3 січня тут прийняли ухвалу про об’єднання ЗУНР та УНР. Також тут зупинялися Михайло Грушевський, Володимир Винниченко, Симон Петлюра.

Один під’їзд будинку є житловим. Тут мешкали Осип Сорохтей та Ярослав Грушкевич. У 1939 році кам’яницю націоналізували. Від 1960 року готель називався “Дністер”.

До слова, у червні 2016 року готель почали реставрувати. Однак у результаті вийшла зовсім не реставрація. У 2021 мешканці міста виходили на протест.

В житловий під’їзд ми і зайшли.

До теми: Як було сто років тому. Будинок на Шевченка, 14.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору