Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Івано-Франківський некрополь | п’ята частина

Продовжуємо нашу серію із цвинтарями Івано-Франківська. Той, про який піде мова сьогодні, був сільським цвинтарем до 1958 року. Опісля цієї дати Пасічна із села стала мікрорайоном Франківська. 

Інформатор показує вам кладовище на Пасічній.

Цей цвинтар закритий для нових поховань від 1980 року, проте на гробівцях можна знайти й значно пізніші дати. Річ у тім, що на цьому цвинтарі, як і на Київській чи в Княгинині, частина місць була викуплена заздалегідь — у такому разі поховати людину тут можна було й після 1980 року.

Одразу при вході бачимо смітник, у який, судячи із таблички, траву викидати не бажано. Місце для трави означене табличкою поруч із смітником. По невеликій, всього 0,89 гектара площею, території тут і там є вказівники, які забороняють смітити, проте, на жаль, вказівки дотримуються не всі відвідувачі.

Тут на початку весни все ще післясвяткова атмосфера — новорічно-різдвяні вінки й інші прикраси на частині гробівців.

Досить багато скинутих і розбитих лампадок: імовірно, причиною став сильний вітер минулого тижня.

На Пасічнянському цвинтарі практично нема досить традиційних для Галичини до Другої світової родинних гробниць, які ви могли бачити в наших попередніх репортажах. Ось така, досить стара, є на самому краю кладовища. Більшість парних чи родинних поховань — цілком стандартні могили, просто на двох. Подекуди це просто сусідні місця на кладовищі без парного гробівця.

Зустрічаються досить контрастні могили — одні доглянуті, з новими табличками (попри те, що з дати смерті минули роки, а то й десятиліття), інші ж буквально мають вигляд кущів чи дерев із гробівцем десь глибоко всередині.

На частині могил висаджені сукуленти. Трапляються й штучні квіти, чи не найцікавіший експонат — штучна фіалка в горщику.

На деяких гробівцях неможливо прочитати написи, деякі могили буквально безіменні.

Ось цей чоловік, судячи із символіки, був радянським кавалеристом.

Тут частина плити із написом і світлиною відпала.

А тут впала вся плита.

Тут пропонуємо подивитись на деталі кладовища:

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору