Інформатор Івано-Франківськ

ТРЕШ

На Прикарпатті допомагали ухилянтам виїхати закордон: робили фальшиві документи

Ще один незаконний метод розсекретили в нашій області. Цього разу два прикарпатця домовилися з лікарями та ВЛК про те, що вони писатимуть фальшиві діагнози. Ця пропозиція вартувала 3800 доларів США.

Повідомляє Інформатор, покликаючись на СБУ Івано-Франківської області.

За їх даними, мешканці Калуша (одна з них працювала медсестрою) отримували кошти від “клієнтів” за виконання такої послуги. Вони домовлялися з медпрацівниками та членами лікарських і медичних комісій про встановлення фальшивих діагнозів.

“СБУ задокументувала, як фігуранти оформили інвалідність військовозобов’язаному через нібито наявність у нього психічного захворювання. Для цього зловмисники виготовили первинний пакет медичних документів та внесли недостовірні дані в медичні бази даних”, – написали у пресслужбі.

Завдяки такій послузі замовник та його родич, які є військовозобов’язаними, могли безперешкодно перетнути кордон як “інвалід” та особа, що його супроводжує.

Правоохоронці провели 16 обшуків у медичних закладах Івано-Франківська та Калуша, а також за місцями проживання фігурантів.

І під час обшуків знайшли:

  • фіктивну медичну документацію т.зв. “пацієнтів”;
  • чорнові записи та інші документи, важливі для слідства;
  • 19,6 тис. доларів, 5 тис. євро, 1 тис. польських злотих.

За такі дії двом особам  повідомили про підозру за ст. 332 КК України. Йдеться про незаконне переправлення осіб через державний кордон України.

Їм загрожує позбавлення волі терміном до 3 років з конфіскацією майна.

Викриття протиправної діяльності проводило Управління СБУ в Івано-Франківській області. Слідство веде слідче управління Нацполіції в області. Процесуальне керівництво здійснює Івано-Франківська обласна прокуратура.

Нагору