Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківській громаді зростуть тарифи на водопостачання та водовідведення

“Івано-Франківськводоекотехпром” попередив про можливі відключення боржників від мереж

Уже незабаром, 1 квітня цього року, в Івано-Франківській громаді на 12% планують підвищити оплату за водопостачання та водовідведення. 

Повідомляє Інформатор з посиланням на Суспільне.

На такий крок змушені піти, бо теперішні тарифи не покривають усіх витрат. За словами міського голови Руслана Марцінківа, останній раз тарифи на водопостачання та водовідведення переглядалися у 2021 році. З цей час подорожчали електроенергія, пально-мастильні матеріали, збільшилася мінімальна заробітна плата – це усе зумовлює підвищення тарифів.

“До того ж ми брали кредит у Європейському банку реконструкції та розвитку на відновлення системи очисних споруд. У нас вода очищається методом іонізації, а не хлоризації, як раніше. Саме в тарифи входить також погашення цього кредиту. Я розумію, що підняття тарифів недобре, але це вимушений крок. Невчасне підняття тарифів призводить до збитків і до нарахування зайвих пені та штрафів. Тобто, якщо зараз тариф на водовідведення — 19,50 грн за кубометр, якщо за воду — 25,60, то це плюс ще 12%. Це — на першому етапі, з 1 квітня. Однак цей тариф все одно буде збитковим, він не покриє всіх витрат. Тому будемо з міського бюджету спрямовувати деякі видатки, зокрема на покриття кредиту Європейському банку”, – зауважив Марцінків.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про підвищення тарифів на воду удвічі. Однак пізніше постанову скасували.

Наразі тариф на централізоване водопостачання становить 12,95 грн за 1 куб. м (з ПДВ), на водовідведення – 15,29 грн за 1 куб. м (з ПДВ).

Додамо, що НКРЕКП планує розглянути питання про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору