Інформатор Івано-Франківськ

ВЛАДА

Українці зможуть перевірити алкоголь і цигарки в “Дії”: як працюватиме е-акциз

Україна щороку втрачає 30 мільярдів гривень через незаконний продаж алкоголю й тютюну. В Міністерстві цифрової трансформації цю проблему збираються вирішити за допомогою електронного акцизу.

Деталями ділиться Інформатор із посиланням на сторінку Михайла Федорова.

Показовий кейс. Зафіксували продаж понад 50000 пляшок алкоголю з однаковою акцизною маркою. Значить, що 49999 разів люди купували “палену” горілку або що кошти з продажів не йшли в бюджет. Це точно треба змінювати. Тому створюємо унікальну електронну систему обігу підакцизних товарів. У ній фіксуватимуться усі операції з перевезення, зберігання та продажу товарів“, – каже Михайло Федоров.

Виправити ситуацію, кажуть у міністерстві, допоможе запровадження електронної марки акцизного податку. Такий двовимірний код із пляшки чи упаковки цигарок можна буде просканувати в “Дії” й з’ясувати, оригінал це чи контрафакт.

Запровадження еАкцизу ускладнить продаж продукції з підробленими акцизними марками у магазинах. Після запуску такої системи кожен споживач, зчитавши код на продукції через Дію, зможе перевірити алкоголь та цигарки і визначити, перед ним оригінальний продукт чи підробка. Наприклад, людина хоче придбати товар. Сканує код через Дію — й одразу отримує інформацію про товар та виробника: фото, назву, опис, об’єм тари, вміст спирту, — а також перевіряє легальність акцизної марки. У разі виявлення фальсифікату споживачі зможуть миттєво сповістити про це контрольні державні органи через застосунок Дія. Впровадження електронної системи має на меті зменшити обсяги нелегального ринку цих продуктів та на 15% збільшить доходи до бюджету від сплати акцизного податку“, – розповідає міністр у матеріалі для РБК-Україна.

Така система вже впроваджена виробниками тютюнових виробів у Європі. В Україні е-акциз може запрацювати з 2025 року.

Читайте також: Алкоголь і тютюн в Україні може подорожчати

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору