Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Бурштинська ТЕС заплатить майже 600 000 грн рідним загиблого працівника

Галицький районний суд виніс вирок. В ньому він зобов’язав Бурштинську ТЕС сплатити ці кошти за те, що їх працівник загинув під час нещасного випадку. Ці гроші отримають рідні загиблого. 

Розповідає Інформатор, покликаючись на вирок суду.

Там написали, що диспетчер дав вказівку складачу поїздів зчепити та доставити на вагоноперекидувач 18 вагонів. Проте є техніко-розпорядчий акт. А за його нормами можна подавати лише 16 вагонів. Під час того, як вагони готувалися до вивантаження,  складач поїздів зайшов в робочу зону вагоноперекидача. Там його притисло першим вагоном до стіни. На жаль, від сили притискання чоловік помер.

Диспетчер, якого звинувачують у нещасному випадку, відмовився визнати свою провину. Він звинуватив потерпілого, мовляв той сам запропонував зчепити 18 вагонів, так як 2 з них вже були на подачі. Диспетчер й погодився на це. Він додав, що сказав підійти до хлопців на вагоноперекидувачі та узгодити відповідні маневрові роботи. Пізніше з вагоноперекидувача один із робітників сказав, що когось затиснуло. Обвинувачений побіг у диспетчерську та зателефонував у медпункт і до керівників.

Чоловік висловив рідним загиблого співчуття, але вважає, що не порушував правил безпеки, трудову і виробничу дисципліну. Причини нещасного випадку пояснити не зміг.

Також й прокуратура намагалися довести у суді, що складач виконував свою роботу будучи у стані алкогольного сп’яніння, а підсудний повинен був це проконтролювати і відсторонити його від виконання обов’язків.

Судово-токсикологічна експертиза показала у крові загиблого етиловий спирт в концентрації 0,41 проміле. Проте експерти у суді розповіли про те, що кожна людина має свою концентрацію етилового спирту в організмі. Він, за словами експертів, виробляється від вживання йогурту чи кефіру.

У крові загиблого констатують наявність алкоголю від 0,45 проміле. Спеціалісти наголосили, що етиловий спирт в крові у концентрації 0,41 проміле, не може вказати, що загиблий вживав алкоголь перед смертю.

Суд зважив усі роз’яснення спеціалістів та показання свідків, які не бачили і не чули, щоб загиблий вживала алкоголь на роботі. Тому дійшли висновку, що сторона обвинувачення не довела факт перебування загиблого у стані алкогольного сп`яніння.

“За встановлених обставин, суд вважає, що винуватість диспетчера у вчиненні вищезазначеного кримінального правопорушення у судовому засіданні доведена повністю і зібраних доказів достатньо для визнання його винуватим за ч. 2 ст. 272 КК України.

Суд вирішив, що обвинувачений завдав шкоди потерпілим під час виконання трудових обов`язків, тому цивільно-правова відповідальність за завдану шкоду покладається на працедавця – Бурштинську ТЕС.”, – повідомили у суді.

Також додали, що Бурштинська ТЕС має сплатити мамі загиблого 89 100 грн матеріальної та 300 000 моральної шкоди. Крім того ще 200 000 грн ТЕС повинно виплатити його сестрі.

Обвинувачений отримав покарання від суду у вигляді трьох років позбавлення волі.

Однак, враховуючи позитивну характеристику підсудного та те, що він має на утриманні двоє неповнолітніх дітей, на підставі статті 75 КК України суд звільнив його від відбування призначеного покарання. Йому встановили випробовуваний термін на 2 роки.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору