Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Нітрати в ранніх овочах | на що звернути увагу покупцеві

З приходом весни на прилавках все більше овочів. Після зими їх ой як хочеться скуштувати. Однак у майже всіх ранніх овочах набагато більше нітратів, ніж у пізніх. 

Повідомляє Інформатор з посиланням на Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Нітрат – це сіль або ефір азотної кислоти, який застосовується в якості добрива та у виробництві. Вони забезпечують ріст рослин. Завелика їх кількість, яка накопичується в овочах, а потім потрапляє в організм людини, шкідлива для здоров’я.

Нітрати накопичується через неправильне зберігання, недотримання прийнятих норм витрат, термінів внесення в ґрунт.

Овочі здатні по-різному накопичувати нітрати. До високого (1000-7000 мг/кг) рівня накопичення нітратів належать: зелень (салат, шпинат, рукола, кріп, петрушка, щавель, кінза), а також листова капуста, зелена цибуля, редис, буряк. До середнього (200-600 мг/кг): картопля, капуста, морква, огірок, перець, кабачок, гарбуз, редька, хрін; до низького (80-100 мг/кг): бобові, помідор, цибуля, диня, кавун, деякі фрукти. Нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів.

Найбільша кількість нітратів накопичується поблизу кореня. У листі петрушки, кропу, селери їх на 50-60 % менше, ніж у стеблі.

У листі капусти нітратів на 60-70 % менше, ніж в качані. У шкірці кавуна нітратів у 4-8 разів більше, ніж у м’якоті. Огірки, дині, баклажани, кабачки мають постійне розподілення нітратів, найбільша концентрація – біля шкірки і в самій шкірці.

Шкідливі для здоров’я є не самі нітрати, а їх продукти окислення – нітрити, що утворюються, як під дією високих температур (кип’ятіння), так і безпосередньо в організмі під впливом мікрофлори шлунково-кишкового тракту.

Симптоми отруєння:

  • виражена синюшність шкіри і слизових оболонок;
  • різка загальна слабкість, сонливість;
  • у дітей – неспокійна поведінка;
  • запаморочення, сильні головні болі, потемніння в очах;
  • задишка;
  • порушення координації рухів;
  • зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;
  • у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан.

Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів споживач не зможе, бо вони є майже у всіх овочах, фруктах та зелені. Проте вони небезпечні у надмірних кількостях, тому потрібно стежити за тим, що ви споживаєте і скільки.

Поради для зниження вмісту нітратів у овочах:

  • Замочуйте в чистій воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах на 25-30 %
  • Відварюйте овочі у великій кількості води. Одержаний відвар для харчування не використовувати.
  • Приготовлені зі свіжих овочів салати споживайте відразу.
  • Нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.

Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ рекомендує цікавитися у продавців наявністю супровідних документів, що засвідчують походження, безпечність та якість продуктів. Не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках. Купуйте овочі та фрукти натурального вигляду. Мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру. З обережністю застосовуйте в сільському господарстві та приватному секторі добрива.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору