Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

На Франківщині різко зросла захворюваність на туберкульоз

На Прикарпатті зросла захворюваність на туберкульоз. Про це сьогодні розповіли на пресконференції в Івано-Франківському обласному центру контролю та профілактики хвороб.

Повідомляє Інформатор.

За даними ЦГЗ минулого року в Україні було близько 18 тис. людей захворіли на туберкульоз. Ці дані – включно з рецидивами. Серед підлітків рівень захворюваність зменшився, чого не скажеш про дорослих.

Минулого року на туберкульоз органів дихання захворіло 386 людей, що на 20 % більше ніж у 2021 році.

Захворюваність зросла у Косівському, Коломийському, Калуському, Івано-Франківському районах. У Надвірнянському дещо знижена захворюваність. Дещо знизилася захворюваність серед дітей до 17 років.

З два місяці цього року на туберкульоз захворіло 92 прикарпатці. Також збільшилася кількість рецидивів туберкульозу. Захворіли діти у Коломийському та Надвірнянському районах.

“Основна специфічна профілактика – вакцинація. Отримати щеплення можна дітям на 3-5 день після народження та старшим дітям. Неспецифічна – заходи, які може робити кожен з нас. Вживати збалансовану їжу, вести здоровий спосіб життя, відмовитися від алкоголю і паління, дотримуватися правил особистої гігієни, вживати здорову збалансовану їжу, займатися спортом, більше перебувати на свіжому повітрі, уникати місць спілкування з хворими, раз у рік проходити огляди”, – каже заступниця генерального директора ОЦКПХ з питань досліджень біологічних факторів Тетяна Джус.

Медики акцентують, що мешканцям необхідно щороку проходити профілактичні огляди. При будь-яких симптомах – звертатися до лікарів.

Також на пресконференції додали, що 26 переселенців, хворих на туберкульоз, взяли на облік. Хворіють також 50 військових з Прикарпаття.

Медичний директор Центру легеневих захворювань Леся Манів каже, з 2019 по 2021 рік захворюваність на туберкульоз знизилася майже втричі. Минулого року в області поставили необхідне обладнання, за допомогою якого визначають наявність туберкульозу.

“Ми відмічаємо різке зростання захворюваності. Не виключенням стали і дітки. Основна причина в тому, що частина людей не обстежується. Виявленням, профілактикою та діагностикою пацієнтів з туберкульозом займається первинна ланка – сімейні лікарі”, – каже пані Леся. 

Читайте також: У п’ятницю на Вічевому майдані франківці зможуть здати кров.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору