Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Історії пам’ятників Франку та Міцкевичу

Нещодавно в Івано-Франківську “звільнили” від мішків два пам’ятника – Адаму Міцкевичу та Іванові Франку. Яка ж їхня історія?

Розповідає Інформатор.

Пам’ятник Адаму Міцкевичу розташований у сквері на площі Міцкевича. Його відкрили у 1898 році до 100-річчя видатного польського поета-романтика.

Міцкевич брав участь у підпільних рухах, за що його вислали у віддалені губернії Польщі. Деякий час він працював в ліцеї Одесі. Загалом в Україні поет пробув дев’ять місяців, збирав фольклор.

Пам’ятник спроєктував Блотницький. Роботу над ним майстер почав у Флоренції, пишуть історики Віктор Мельник та Зеновій Федунків. Спершу пам’ятник мали встановити у Кракові. І це ще не всі цікавинки. Під час роботи Блотницький використовував посмертну маску поета.

Під час польсько-української війни скульптура була пошкоджена, її перевели у бронзу, переробили п’єдестал.

У лівій руці Міцкевич тримає книгу, долю правої притискає до грудей. Висота постаменту – 3 м, скульптури – 2, 2 м.

А ось пам’ятник на давніх поштівках:

1910 рік

1914 рік

1907 рік

1930-і рр.

Світлини з книги “Івано-Франківськ на давній поштівці”.

Пам’ятник Іванові Франкові спорудили у 1995 році. Висота скульптури 4,5 м, крил – 6 м. Його автори – Любомир Яремчук, Микола Посікіра, Михайло Ягольник, архітектор Василь Каменщик.

Життя і творчість Івана Франка пов’язана з нашим містом. Вперше він тут побував у 1880 році. Тут він ночував в камері попереднього ув’язнення (на Галицькій, 7 а, за іншою версією – у підвалах ратуші), а потім його відправили до Нагуєвичів.

Пам’ятник розміщений на високому стилобаті зі сходами. Фронтальним боком повернутий до вулиці Незалежності. Як пишуть історики Петро Арсенич та Галина Максимців, воля, бунтарство, боротьба уособлені в стрімкому розмаху стилізованих крил.

Франко в задумі, голова злегка нахилена, руки закладені за спину. На внутрішній стороні крил Написи: “Нині вчися побіждати, завтра певно побідиш” та “До великого моменту будь готовий кожден з нас”.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору