Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Не можна мовчати: в трьох країнах Європи презентували історії людей, які втекли від війни на Прикарпаття

До річниці повномасштабного вторгнення росії на територію України, прикарпатська організація “Молода Просвіта” представила графічну новелу “На межі” та виставку з фото та історіями людей “Втрачений дім”.

Пише Інформатор.

Роботи презентували в шести обласних центрах на заході України та в трьох сусідніх країнах: в Румунії, Угорщині та Молдові. Відтак, представлені матеріали були перекладені на мови трьох країн, а також на англійську.

Керівниця організації “Молода Просвіта” Євгенія Бардяк розповіла, що для виставки “Втрачений дім” свої історії розповіли 22 внутрішньо переміщені людини, які тікали від війни. Серед них переселенці з Запоріжжя, Луганщини, Донеччини, Харківщини, Херсонщини, Житомирщини та інших областей. Для того, щоб люди за кордоном не забували за війну в Україні, було прийняте рішення відкрити виставку поза межами України.

“Щоб організувати ці заходи, ми зверталися в посольства. Вона надали тільки інформаційну підтримку, а організаційна складова була на нас. У нас вперше такий досвід проведення заходів на міжнародному рівні. Зараз важливо говорити про війну, щоб світ розумів і пам’ятав, що росія напала на Україну”, – каже Євгенія.

Вона розповідає, що коли приїхали в Молдову в Кишинів, на захід прийшли багато журналістів і місцевих мешканців. Там відчувалася підтримка до України навіть у той час, коли поблизу парламенту проводились проросійські мітинги.

“Наш захід відбувався в центрі Кишинева, дороги перекриті, була поліція. Але попри це виставка відбулася. Було багато місцевих жителів, діаспори, переселенців. Внутрішньо переміщені українці розповідали, наскільки їм важливо, щоб були такі заходи. Їм здається, що про них забули і що їхнє питання ВПО не таке важливе, але такі заходи доводять, що це не так”, – запевняє керівниця організації.

У Румунії зустрічали дещо по-іншому. Допомогти із заходом вирішили представники проукраїнських організацій, які мають українське коріння, але самі народилися в Румунії. На захід також приходили місцеві жителі, діаспора та переселенці. Були навіть люди з Івано-Франківська.

Коли “Молода Просвіта” приїхала до Угорщини, там до останнього було складно домовитися про проведення виставки. Але також українська організація допомогла організувати заходи в Будапешті та в Сечені. Євгенія Бардяк каже, що в Угорщині мало інформаційних продуктів, які б говорили про війну. Якщо вони є, то це пісні, вірші, або танці, що більше показують українську культуру. А ось висвітлення нападу росії на Україну майже немає, бо там активно працює російська пропаганда.

Разом з “Молодою Просвітою” свою історію розповідав переселенець з Маріуполя Володимир Приходько. Йому більше 70 років, але чоловік вирішив відправитися у таку довгу подорож, щоб донести іноземцям жахіття війни.

“Для мене ця історія почалась ще в 2014 році, коли вперше по Маріуполі вдарили гради і загинули 8 людей. У цей день моя донька за збігом обставин не пішла на роботу, а дівчина, яка вийшла, загинула. Коли почалась війна 24-го лютого, то думали, що все притихне, але не так було. По ночах ми сиділи в підвалах. Потім, коли всі почали розуміти, що обстрілів стає більше, ми вирішили їхати. Ці 22 історії у виставці про те, коли ти лежиш, будинок труситься, поряд рідні, а ти не знаєш чи доживеш до завтра і чи доживуть рідні. Саме це я намагався донести за кордоном. Виїхати з Маріуполя було дуже складно. Вдалося це зробити лише останнім евакуаційним рейсом. Спочатку Запоріжжя, потім Буковель, де трохи підлікував здоров’я. Зараз я в Івано-Франківську”, – розповів пан Володимир.

Окрім виставки, був представлений також комікс з графічними роботами. “Молода Просвіта” продовжує збирати історії від переселенців, щоб зафіксувати те, що відбувається в Україні зараз.

Анастасія Стецькович

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору