Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Він був людиною мистецтва”: у Івано-Франківську відкрили дошку пам’яті Івану Прокопу

Сьогодні, 30 березня, у Івано-Франківську відкрили дошку пам’яті директору дитячої музичної школи № 2 імені Василя Барвінського – Івану Прокопу. Він був видатним піаністом, культурним діячем та нагороджений медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям”.

Пише Інформатор.

На заході зібралося близько 50 людей. Це була родина Івана Андрійовича, його учні й випускники, колеги по роботі. Також були представники влади нашого міста.

Іван Прокоп народився 30 березня 1941 року. Рано осиротів. Виріс в Івано-Франківську у своєї тітки. Закінчив музичну школу № 1. Навчаючись на 3-му курсі як хоровий диригент у Івано-Франківському культурному училищі (тепер вже фаховий коледж ім. Дениса Січинського), був концертмейстером. Закінчив Львівську державну консерваторію ім. Миколи Лисенка по класу фортепіано. Працював на львівському радіо як акомпаніатор. Паралельно також і гастролював. З 1966 по 2005 роки він вчив нових піаністів. У 1985 році його призначили на посаду директора з навчальної роботи Івано-Франківського музичного училища.

У 1999 році став директором дитячої музичної школи № 2 імені Василя Барвінського. Іван Андрійович працював у цій школі понад 20 років.

Іван Прокоп став головою президії ради директорів початкових мистецьких закладів Івано-Франківської області. Також був членом колегії при Департаменті культури Івано-Франківської міської ради.

Дружина директора Антоніна Іванівна додала, що тепер він щодня зустрічатиме своїх колег у школі:

“Хочу висловити щиру подяку за вшанування Івана Андрійовича. Він щодня тепер буде зустрічати своїх дітей та колег. Він нікуди не пішов. Він тут з нами. Тому що школа – це було його життя, дитя і те, що було у нього в серці. Для нього це була родина”.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів, що ні один захід не обходився без Іван Прокопа:

“Хочу подякувати Івану Андрійовичу за все. За його таку поставу. Він завжди мав енергію не по роках. Ми навіть жартували, що Іван Андрійович – живчик та душа нашої культури. Він завжди був великим українцем та патріотом. На жаль, та недуга забрала Івана Андрійовича. Ми сподівалися що не один рік він ще буде з нами.

Іван Андрійович, ми вам щиро вдячні, що ви зробили для нашого міста”.

Міський голова також додав, що у місті буде музична премія імені Івана Прокопа.

На відкритті пам’ятної дошки також була присутня й народна депутатка України Оксана Савчук. Вона розповіла, що чоловік завжди приносив свіжі троянди. Вона запитувала, звідки такі свіжі квіти у Івана Андрійовича. Він казав, що це залишиться секретом.

Директорка Департаменту культури Івано-Франківської міської ради Надія Загурська додала, що ніколи не бачила музиканта у поганому настрої:

“Мабуть, йому не завжди легко це давалось. Він пройшов нелегке життя, особливо з дитинства. І людина не закрилася в собі, не образилася на долю. У нього був талант – любити людей, свою професію і родину”.

Дошку також освятив отець Артемій Новіцький.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору