Інформатор Івано-Франківськ

ТРЕШ

В Івано-Франківському СІЗО — дефіцит ліків і неналежне надання медичної допомоги

В Івано-Франківській міській медичній частині № 12 філії Державної установи “Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України” виявили незадовільні умови перебування ув’язнених.

Пише Інформатор з посиланням на Уповноваженого ВР з прав людини.

Встановлено, що деяким засудженим та ув’язненим не надають нормальну медичну допомогу.

Через відсутність окремого кабінету лікаря-гінеколога та лікаря-УЗД медичні обстеження відбуваються у кабінеті керівника медичної частини, що може призвести до порушенням приватності під час медичних оглядів. В аптеці немає достатньо ліків, а в самій медчастині недотримано вимоги для ізоляції хворих на туберкульоз осіб, зокрема палати для пацієнтів з заразною формою захворювання використовуються більше ніж на одну-дві особи (5 камер-ізоляторів на 12 ліжко-місць).

Двері до палати не ущільнені порогом та ущільнювачами по краях, також не забезпечена рециркуляція повітря за допомогою механічної вентиляції.

Особи з підозрою на вірусний гепатит С не проходять кількісний або якісний тест на нуклеїнові кислоти методом полімеразної ланцюгової реакції та не отримують необхідного лікування, що може призвести до погіршення стану їх здоров’я та поширення зазначеного інфекційного захворювання.

Водночас, в медичній частині не організовано проведення замісної підтримувальної терапії осіб з психічними та поведінковими розладами. Засудженим та ув’язненим особам не пропонується підписання інформованої добровільної згоди на проведення діагностики та лікування. Це може свідчити про відсутність добровільної згоди пацієнтів для застосування щодо них методів діагностики, профілактики та лікування.

Приміщення медичної частини потребують проведення ремонтних робіт: стіни місцями мають відлущену фарбу, відбиту кахельну плитку на панелях стін, що ускладнює дезінфекційну обробку приміщень медичної частини, відсутнє гаряче водопостачання, в установі не створено умов щодо утримання осіб з інвалідністю.

У разі порушення прав людини і громадянина можна звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:

за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;

на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;

на гарячу лінію: 0800501720; за тел. 044-299-74-08

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору