Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Ілюстрації, які формували дітей минулого століття: Сергій Конончук

Ілюстратори, які малювали картинки до дитячих казочок та мультфільмів. Хто вони? Як починали свій шлях? І чому саме їх картинки використовувалися в книгах з казками?

Інформатор розповість вам про одного з таких ілюстраторів.

Сергій Конончук був графіком та художником анімаційних фільмів. Він почав свій шлях дуже рано, але прожив 29 років. Його роботи ви могли бачити у мультфільмах “Тук-Тук та його приятель Жук” й “Зарозуміле курча”.

Він народився 29 травня 1912 року в Києві. Його батько був родом із Волині. Працював поштарем. Мати народилася на Чернігівщині. Була домашньою господаркою.

Художні здібності проявилися у Сергія ще в ранньому дитинстві. Пізніше їх почали розвивати у трудовій школі № 61 імені І. Франка. На той час вона вважалася однією з найкращих експериментальних шкіл міста.

Кар’єра

Початком кар’єри ілюстратора вважають 1927 рік. Тоді він став учасником виставки самодіяльних художників. Пізніше взяв участь й у другій виставці самодіяльних митців, яка відбулася у 1929 році в Києві, а пізніше – у Харкові. Завдяки знаходженні у цьому колі 8 його роботи були відібрані й надіслані на міжнародну виставку в Париж. На жаль, під час повернення до Києва вони загубилися.

Творчість Конончука розвивалася в різних галузях графічного мистецтва, але найбільше — у рисунках та книжковій графіці.

  • Він працював художником-мультиплікатором кінофабрики “Українфільм”.
  • З 1929 року співпрацював із видавництвами: “Куль­тура”, “Мистецтво”, “Молодий більшовик”, Дитвидав, Держлітвидав, Укрдержнацменвидав.
  • В 1929 році також бере участь в оформленні журналу «Семафор» (орган студентських колективів художніх та планово-статистичних профшкіл).
  • У 1931 році він працює художником-мультиплікатором на Київській кінофабриці «Українфільм» (тепер кіностудія імені О.Довженка), де разом з художниками І. Клебановим та Л. Крюковим бере участь у створенні мультфільму «Тук-тук та його приятель Жук» та у постановці фільму «Зарозуміле курча».

Про його роботи писали, що для пейзажних рисунків художник обирав невибагливі мотиви, фіксував улюблені для нього куточки природи — будинки в оточенні дерев, міські околиці, вулички, що потопали у зелені садів. Картини та ілюстрації були скромними за сюжетами. Однак вони приваблювали умінням художника проникати в життя природи.

Чоловік міг би й далі продовжувати свою творчість, однак його життя забрала II Світова війна. У вересні 1941 року він загинув на полі бою.

Проте з визнанням його, як майстра своєї справи, не було таким швидким.

У повоєнному художньому процесі його твори не публікувалися. Його імені немає ні в шеститомній «Історії українського мистецтва», ані в словнику «Художників України». Лише одна згадка була про художника в бібліографічному словнику у 5-ти томах “Українські письменники”. Там написали, що в 1937 році казка Олеся Донченка “Війна на вгороді” вийшла в світ з кольоровими ілюстраціями Конончука.

Лише у 1980 році його твори вперше побачив художник Володимир Голованов. Вони його вразили. Разом з колегою Миколою Прокопенком художник відібрав найцікавіші картини, приніс їх на графічну секцію спілки художників. Ці твори справили справжній фурор. Спілка вирішила організувати виставку робіт, тим самим дала можливість художникові стати знаним.

Інформатор публікує роботи Сергія Конончука. Гарного перегляду:

Ілюстрація до української народної казки «Колобок». 1929. Туш, гуаш, пензель                    Ілюстрації до української народної казки «Колобок». 1929. Туш, гуаш, пензель

    “Київ. Глибочицький провулок”. 1931. Туш, пензель                                                                                                                                               “Київ. Дорога на Татарській вулиці”. 1929. Туш, пензель

“Околиця Києва”. 1933. Туш, перо, пензель

Ілюстрації до твору “Червона Курочка”

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору