Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Якість пального: від чого вона залежить, і до чого тут октанове число?

Ми щотижня робимо огляд вартості пального на заправках Франківська. Однак ми не перевіряли якість палива. А від цього показника залежить ваше життя та безпека під час кермування автомобіля.

Розповідає Інформатор.

Кожен вид палива має своє октанове або цетанове число. Першим вимірюють займистіть бензину та газу, а другий термін відповідає за загорання дизельних палив.

А нащо ці показники? Що від них залежить?

У вашому транспортному засобі є двигун. В ньому будь-який вид палива проходить процес стискання. За рахунок цього автівка, мотоцикл, вантажівка та інші транспортні засоби можуть їхати.
Кожне пальне має свій показник стійкості до стиснення. Відповідно чим вище октанове або цетанове число, тим довше й сильніше можна стискати пальне без ризику самозаймання. А значить воно ефективніше згорає і віддає більше енергії.

Крім того октанове число вимірюється двома методами: дослідним та моторним. За першим варіантом це число визначають на одноциліндрових установках ІТ9-6 або УІТ-65 в режимі роботи легкового автомобіля при його русі в умовах міста. Тобто прилади імітують обмежену потужність автівки, часті зупинки та знижений тепловий режим.

Другим методом визначають це число на одноциліндрових установках ІТ9-2М або УІТ-65 зі змінним ступенем стиснення (від 4 до 10 од.) Тобто в ці установки заливають паливо і поступово підвищують ступінь стиснення до появи детонації. Інтенсивність детонації вимірюють детонометром і фіксують ступінь стиснення. Після цього в двигун заливають еталонне паливо і за кількістю ізооктана знаходять октанове число минулого зразка.

Як дізнатися про нормальне октанове або цетанове число пального?

Усі АЗС мають відповідні документи. Вони називаються паспортом якості пального, де вказують показник норми для того чи іншого виду палива. Для того, аби отримати такий документ, заправки мають відправляти пальне на аналіз до спеціальних лабораторій.

В постанові № 927 “Про затвердження технічного регламенту щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив” вказані норми октанового та цетаного чисел палива. Для газу також є окремий показник, згідно «технічного регламенту щодо вимог до газу скрапленого для автомобільного транспорту, комунально-побутового споживання та промислових цілей».

Відповідно до цих показників:

Тому Інформатор вирішив побувати на АЗС Франківська, аби дізнатися якість Пального. Про результат нашого дослідження повідомимо вам пізніше.

До теми: Бензин А-95 – 45.25 грн/л: вартість пального в Івано-Франківську 24 березня.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору