Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Маріуполь у вулицях Франківська: сьогодні переселенці згадували рідне місто

Сьогодні, 8 квітня, в Івано-Франківську провели екскурсію для маріупольців, які через війну змушені були покинути рідне місто.

Розповідає Інформатор.

Екскурсію провели в рамках проєкту “2:40 Паралелі”. Суть полягає в тому, що учасники сьогодні перебувають в різних частинах України, але подумки переносяться у Маріуполь. Для цього запрошені екскурсоводи розповідають про архітектуру, культуру та історію міст, а потім наводять паралелі з містом Марії. Такі заходи минулого року вже провели у Києві, Ужгороді, Івано-Франківську, Одесі, Трірі (Німеччина) та Вільнюсі (Литва).

Сьогодні в Івано-Франківську знову відбулася прогулянка від центру допомоги переселенцям “ЯМаріуполь”. Про місто розповідав екскурсовод Олександр, який 28 березня минулого року покинув Маріуполь. Чоловік розповідає, що він за фахом інженер, але в студентські роки підпрацьовував гідом:

“Перед екскурсією у Франківську пройшовся його вулицями. Є багато паралелей з Маріуполем. Наприклад, там також є бульвар Шевченка (як парк в Івано-Франківську – ред.). Ну вже нема, бо його знищили повністю… І парку, і бульвару більше 100 років”.

Каже, що клімат відрізняється, часто не вистачає моря. Останні роки пан Олександр рідко виїжджав до моря за місто, жартує, що “курортники” мали бронзову засмагу, а місцеві — бринзову.

Тож екскурсію розпочали з міського парку Шевченка.

“Згадуємо. Згадуємо наш Маріуполь”, — повторює екскурсовод. — Що пов’язує парк Шевченка і парк у Маріуполі? Ось, наприклад, кафе “Францишек Ромашкан”. У парку в Маріуполі теж є. Є і дитячий майданчик з атракціонами. Бачимо колесо огляду. Якщо зайти в міський маріупольський парк, в центральну арку зліва, там теж є схоже колесо огляду. Згадуйте. Як звідти ви бачили море, чудовий краєвид. З лівого боку порт, а з правого — “Азовсталь”.

Від парку атракціонів маріупольці разом з паном Олександром пішли вздовж вулиці Шевченка. Там згадували про сцену, що у Франківську теж у формі мушлі, про пам’ятники Кобзарю (в Маріуполі також є алея в міському саду, де були пам’ятники відомим діячам). Говорили про “Будинок з химерами”. Схожий є в місті Марії на вулиці Італійській, 10.

Екскурсовод зупиняється біля різних архітектурних будівель, порівнює їх історію створення з будинками в Маріуполі. Доходимо до вулиці Січових Стрільців, далі до Вічевого майдану і стометрівки. Фонтани, вуличні музиканти, головна пошта — все це також було в місті Марії.

Кінцевою точкою екскурсії стала обласна філармонія імені Іри Маланюк. Там учасникам розповіли про створення філармонії, а ансамбль народної музики “Бревіс” зіграв ряд композицій. Цей гурт виступив невипадково, адже в 2018 році він давав концерт у Маріуполі.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору