Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Чи дає догляд за родичами право на відстрочку від мобілізації — пояснюють юристи

Право на відстрочку від мобілізації можуть отримати ті, хто доглядає за членами своєї сім’ї. При цьому вони мають спільно проживати, бути пов’язаними спільним побутом та мати взаємні права і обов’язки.

Пише Інформатор з посиланням на пресцентр “БПД”.

Водночас право на відстрочку мають опікуни людини з інвалідністю, визнаної судом недієздатною. А також ті, що здійснюють догляд за людиною, яка за висновком МСЕК або лікарської комісії потребує постійного догляду і немає інших близьких осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Якщо, до прикладу, батько або мати старші 80 років, але не мають інвалідності, можна оформити догляд за громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями. Для цього обов’язково отримати висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді.

Без оформлення догляду або опіки мають право на відстрочку люди, які мають дружину з інвалідністю або своїх батьків (чи дружини) з інвалідністю І чи ІІ групи.

Якщо військовозобов’язаний чоловік здійснює догляд або опікується недієздатною людиною, він може у супроводі тієї людини перетнути кордон.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору