Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Де в Україні вчать космонавтів?

Вчора, 12 квітня, у світі відзначали День космонавтики. Де в нашій країна готують працівників аерокосмічної галузі й куди вступати, якщо ви марите космічними дослідженнями?

Дізнався Інформатор.

Навчають майбутніх космонавтів, а також пілотів та авіаінженерів у трьох університетах:

  • Національний авіаційний університет (Київ)
  • Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут”
  • Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського “Харківський авіаційний інститут”

У Національному авіаційному університеті є аерокосмічний факультет. Це структурний підрозділ Національного авіаційного університету. Його історія розпочалася в 1933 році: тоді це був механічний факультет Київського авіаційного інституту, створений на базі авіаційного факультету Київського політехнічного інституту.

За час своєї роботи факультет випустив тисячі авіаційних інженерів, які працюють в авіакомпаніях, авіабудівних та авіаремонтних підприємствах й організаціях України та інших країн.

Навчальний процес забезпечують біля 200 викладачів, у тому числі: 30 докторів наук, професорів, понад 100 кандидатів наук, доцентів.

Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут” пропонує навчання в Інституті аерокосмічних технологій.

Нині Інститут готує фахівців за двома спеціальностями. Перша – спеціальність №134 “Авіаційна та ракетно-космічна техніка”. У межах цієї спеціальності навчання проводиться за кількома освітніми програмами: “Літаки і вертольоти” (ця програма існувала в КПІ і раніше – на ФАКС, згодом на ММІ, а тепер ось – в ІАТ); та новими освітніми програми: “Ракетні та космічні комплекси” і “Інженерія авіаційних та ракетно-космічних систем”.  Друга спеціальність – №173 “Авіоніка” з освітньою програмою – “Системи керування літальними апаратами та комплексами”. За цими спеціальностями, повторюся, після реорганізації ФАКСу підготовка не припинялася. І студентів, які навчалися за ними в ММІ, переведено до ІАТ. Територіально кафедри також нікуди не переїздили. Проте нині у складі ІАТ створюється й нова кафедра – космічної інженерії – саме вона й готуватиме фахівців з ракетно-космічних комплексів“, — розповідав у 2019 році Іван Коробко, директор Інституту.

Вступити сюди можна за результатами НМТ. Найвищий коефіцієнт має математика (0,5), українська мова й історія — 0,3 й 0,2 відповідно.

У Національному аерокосмічному університеті ім. М.Є. Жуковського “Харківський авіаційний інститут” можна навчатись на факультеті ракетно-космічної техніки.

Факультет активно співпрацює з міжнародними компаніями та науковими установами. Студенти можуть скористатися програмами академічної мобільності, навчатися та стажуватися за кордоном.

Випускники факультету ракетно-космічної техніки ХАІ успішно працюють в провідних компаніях та організаціях, які займаються розробкою, виробництвом та експлуатацією ракетно-космічних систем, зокрема SpaceX, Boeing, NASA, Yuzhnoye Design Office та інші головні гравці у космічній галузі.

Читайте також: Що треба знати франківським випускникам про мультитест-2023

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору