Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У музей Квітки Цісик на Коломийщині військові передали прапор Едельвейсів і отримали подарунки

18 квітня у селі Ліски, що на Коломийщині, військові 10 гірсько-штурмової бригади зустрілись із засновником та директором музею Квітки Цісик, аби передати свій прапор. 

Повідомляє Інформатор.

Ініціатором такої зустрічі був громадський активіст Павло Уграк. Військові відвідали музей, навіть спробували грати на давньому фортепіано Цісиків, вручили відзнаку засновнику закладу Ярославу Ясінському. А для громади села передали прапор Едельвейсів.

Ярослав Ясінський був зворушений приїздом військових, не стримав сльози. Військовослужбовці заспокоювали: все буде гаразд, після перемоги тут ще лунатиме пісня Квітки.

Музей Квітки Цісик розташований на узвишші, яке в народі називають Циганська гора. Раніше у будинку була школа, і керував нею Ярослав Ясінський. Ще у 70-х, коли в селі збудували нову школу, він викупив цей будинок  і потім роками збирав старожитності, матеріали про село, його відомих мешканців, їхні фото та речі побуту.

Квітослава (або як її називали Кейсі) народилася у США. Батько співачки та її талановитої сестри-піаністки Марії під час ІІ Світової війни потрапив до табору переміщених осіб у Німеччині, а 1949 року уже з власною сім’єю перебрався до США.

Її голос звучав у рекламних компаніях «Кока-Коли», American Airlines, «Макдональдсу». Протягом 16 років і до кінця життя вона була офіційним голосом «Форд Моторз». Багато американців і досі пам’ятають музичний джингл «Have you driven a Ford lately» у виконанні Кейсі Цісик. За це «Форд» дарував їй автомобілі.

Від родинного дому Цісиків в Лісках лишився тільки фундамент. Раніше тут щороку відбувались фестивалі Квітки Цісик.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору