Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Аби вродило: як правильно садити картоплю навесні?

Як правило, навесні усі господарі й господині починають поратися на своїх городах. Але треба знати певні правила, аби врожаю отримати якомога більше й насолоджуватися ним якомога довше. Наприклад, картоплю.

Тому Інформатор розповість вам про те, як правильно її садити і отримати багато бараболі.

Як написали у Вікнах, одним з універсальних правил для такої цілі є прогрів землі. Коли ґрунт буде прогрітий до 7°C, то можна починати садити картоплю. Але перевіряти температуру ґрунту не обов’язково. Зазвичай, коли розпускаються листочки берези, земля готова до роботи. Часто цей період припадає на середину квітня — початок травня.

Також розповідають, що ранні сорти картоплі можна саджати в перших числах травня. Якщо ж садити більш пізні сорти, то це краще робити у середина травня або на початку червня.

А про березень розповідають, що бараболю в цей місяць садити не варто. Земля ще досить холодна й картопля просто замерзне.

То як правильно її посадити навесні?

Для початку треба підготувати грядки та саму картоплю. Для посадки обираєте сорт: ранній, середній або пізній. Рання картопля дуже смачна, і їсти її потрібно відразу. А пізні та середньостиглі сорти підходять для довгого зберігання.

Аби обрати для себе найкращий сорт, можна купити кілька різних сортів та приготувати. Так буде простіше визначитися з бараболею.

Щоб посадити картоплю, треба підготувати землю. Для цього вибираєте місцину, яка добре прогрівається сонцем, перекопуєте ґрунт та прибираєте бур’ян.

Також рекомендують на кожен квадратний метр додавати 8-10 кг компосту, перегною чи іншого добрива.

Перед посадкою варто перевірити картоплю – вона має бути пророслою. Далі треба викопати лунки глибиною 10 см та покласти картоплю паростками догори. Між кожною картоплиною має бути відстань 30 см, а між рядами — по 70 см. Як виклали картоплю, то закопуйте лунки.

Поливати грядки після посадки не потрібно, адже картопля має вологу на перший час. Спочатку поливати картоплю краще раз на 7-10 днів. Коли на місці посадження з’являться бутони, то поливайте її двічі на тиждень.

З цими порадами ваш врожай буде смачним і великим.

Читайте також: До 18 градусів тепла вдень: прогноз погоди на 24 квітня.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору