Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Івано-Франківську відкрили анотаційні дошки загиблим військовим Назарію Ділеті та Мар’яну Орищуку

Сьогодні, 24 квітня, у Івано-Франківську відкрили ще дві анотаційні дошки захисникам України. Їх відкрили двом загиблим військовим Назарію Ділеті та Мар’яну Орищуку. 

Розповідає Інформатор.

Встановили дошки на фасаді 19 ліцею нашого міста. В цього закладі вчилися загиблі.

На відкритті дошок зібралися батьки та друзі воїнів, влада нашого міста, учні ліцею та усі, кому не були байдужі життя військових. Військовий оркестр виконав Гімн України.

Назарій Ділета народився 13 лютого 1996 року у Івано-Франківську. Дитинство провів у селі Липівка. Навчався у Івано-Франківській школі № 19. також навчався у дитячій художній школі. Після закінчення 9-го класу школи вступив у художнє училище № 3. Він добре малював, брав участь у художній діяльності. Після закінчення навчання вступив до інституту мистецтв ПНУ. Був призваний на строкову службу. Служив у Президентському полку в Києві. Був у роті почесної варти. Там зарекомендував себе з хорошої сторони. Був відзначений медаллю за відмінну службу.

Після демобілізації працював на підприємстві з обробки штучного каменю. З першого дня війні був мобілізований до ЗСУ. Служив на Києво-Житомирському напрямку, потім Дружківка, Краматорськ. Він завжди був за 30-50 метрів від окупантів.

У Білогорівці отримав поранення в ногу. Потім відправився до лікарні в Чернівці. Після одужання військова комісія повернула чоловіка на Донеччину. Неподалік села Білогорівка військовий отримав дві контузії. Перебував у лікарні 5 днів і знову повернувся на фронт.

На жаль, загинув 15 березня 2023 року.

Мар’ян Орищук народився 18 лютого 1998 року в Івано-Франківську. Дитинство проходило у селі Тязів.  У 2004 році пішов до першого класу 19 школи Івано-Франківська. Навчався до 7 класу. Потім вступив у ліцей обдарованих дітей. Навчався там два роки. Потім вступив до професійного технічного училища. Пізніше вирішив навчатися в університеті нафти і газу. По закінченню закладу пішов працювати у службу охорони. Потім потрапив до армії. Там служив 2 роки. Згодом працював у інтернет-провайдері.

24 лютого пішов захищати Україну. Служив старшим солдатом у нацгвардійській військовій частині 1241.

На жаль, на 12 місяці служби помер від артилерійського обстрілу на Луганщині.

Відкрили дошки батьки захисників, директор ліцею, міський голова Івано-Франківська та Народна депутатка України Оксана Савчук.

Батько Назара сказав, що військові загинули за кожного з нас:

“Почалася війна, Назар казав нам, що не може дивитися, коли вбивають і ґвалтують, коли грабують. Сказав. що не збирається ховатися і пішов воювати. Говорив, що все буде добре. Війна забирає  цвіт нашої нації. Пройдуть десятки років і ми не повинні забувати, завдяки кому ходимо на роботу, навчаємося, радіємо життю. Герої не вмирають!” 

Мати Мар’яна додала, що дуже вдячна усім. хто прийшов на відкриття дошок.

Також пам’ятки освятив Отець Микита освятив таблички. Він додав, що кожен з нас має згадувати загиблих у молитвах:

“Я зрозумів, що це хлопці, з якими не було сумно. З ними хотілося бути поруч. Всі вони віддали життя за свободу і незалежність нашої держави”.

Міський голова Івано-Франківська додав, що кожен з загиблих є Героєм для нашої країни:

“Коли ми відкривали дошку Володимиру, то бажали аби на цій школі не відкривала жодна інші дошка. Але війна забирає інші життя. 243 воїна віддали своє життя на цій страшній війні. На жаль, завтра ховатимуть ще нашого одного героя. Ми можемо молитися за наших воїнів, зберегти пам’ять про наших героїв. Ми докладаємо максимум зусиль у нашій громаді, аби зберегти пам’ять про усіх загиблих”.

Також згадала загиблих і їх вчителька фізкультури Мар’яна Розман. Вона розповіла, що хлопці щодня мали гарний настрій, постійно відвідували уроки:

“Завжди були в гарному настрої. Завжди були чемні, виховані. Я б хотіла, аби наші учні взяли з них приклад”.

Директорка ліцею Оксана Борович додала, що військові є прикладом для наших дітей:

“Щиро дякую вам, дорогі батьки, що виховали таких дітей, низько вам вклоняюся. Впевнена, що наші випускники – Назар, Мар’ян, Володимир загинули за любов до України. Я прошу у Бога нашої перемоги”.

Вшанували пам’ять про загиблих також й хвилиною мовчання.

Читайте також: У Запорізькій області загинув воїн з Прикарпаття Михайло Гаврилюк

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору