Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Слово “грішити” означає промахнутися цілі, тому бажаю хлопцям на фронті не грішити” – отець Іван Рибарук

Сьогодні, 25 квітня, на території палацу Потоцьких відбулася зустріч із отцем Іваном Рибаруком з Криворівні. Говорили про “вічне”, війну, атеїзм, темряву, любов та інші теми.

Розповідає Інформатор.

Зустріч відбулася у форматі бесіди, де директор КП “Простір інноваційних креацій “Палац”” Володимир Гайдар був модератором, а отець Іван відповідав на запитання. Розмова не була схожа на типову проповідь. Були і жарти, і сленгові слова, і проблеми, з якими зіштовхуються реальні люди в сучасності. Отець Іван Рибарук запевняє:

“Якби Ісус Христос був занудою, як значна частина духовенства, – то християнства б не існувало. Його учні не знали, що Він є Богом на землі. Вони просто бачили файного, розумного Чоловіка, за яким хочеться іти”.

Відтак, бесіда розпочалася з запитання, чи картинки з Ісусом у вигляді байкера, футболіста або воїна ЗСУ є прийнятими. Отець каже: “Христос втілився і прийняв тіло, тож у всьому людському, крім гріховності, він має втілення. Футбол, наприклад, взагалі гра, що найбільше наближена до Бога. Бо вона побудована на командній роботі”.

Наступним обговоренням було “Про вічне”.

-Чи є темрява і чи є зло?

– Немає темряви, але є відсутність світла, немає зла – є відсутність добра. Взагалі темрява неоднозначна, адже існує божественний морок. І все треба навчитися читати через Голгофу. Пам’ятаємо слова Ісуса Христа: “Батьку, чому Ти мене покинув?”. І оцей божественний морок – це коли ангели затуляють нас крилами за мить до бачення Бога. Це незнання, нерозуміння, але сьогодні ми, украінці, в мороку несемо той хрест. А Голгофа насправді – це вже початок воскресіння, але кожен перебуває у своїй точці. А вічність – це тоді, коли ти вийшов на Голгофу. До неї вічність зрозуміти неможливо, вона стає зрозумілою з прожитим досвідом. Тож мусимо навчитися дивитися на все, що відбувається через вимір духу, душі і тіла. Якщо людина розірве в собі тіло, душу і дух, – вона втратить все.

Окрім божественної темряви, є ще диявольська. Це затуманення, яке зараз переживають московити. Ми теж проживаємо темряву, але далі побачимо світло, а московистька темрява приведе до погибелі. Сьогодні – ми Богом вибраний народ, не єврейський, а ми – український. Це велике переселення народу зі сходу на захід України – хотілось би, щоб воно посприяло відновленню духовності. Бо, наприклад, в Криворівні живе 827 людей, з приблизно 30 ходять до церкви.

-Чи справді ми маємо любити ворога?

-Ми повинні прощати людину навіть до того, як вона вчинила зло. Прощати, але не схвалювати. Наше завдання – допомогти московитам швидше припинити всі злодіяння, щоб вони ще мали шанс врятувати свої душі.

-Серед молоді зараз шириться атеїзм. Чому так відбувається?

-Час молодості – найбільш небезпечний час. Є вислів, що мужчина – це підліток, який дивом вижив. Ніхто не знає як йому вдалось, але він “проскочив”. Наприклад, я колись у Тернополі вирвав світильник разом з кабелем. Для чого? Я не знаю. Але молодь часто діє спонтанно і диявол тоді виловлює людину. Взагалі планета Земля зараз перебуває у статі “надзвичайної ситуації”, Ісус Христос очолює МНС Землі, апостоли – керівники підрозділів. Сьогодні завдання церкви – врятувати Землю.

На образ і подобу Божу

-Наскільки творчість може змінити світ?

-У творчості людина найближче до Бога. Творчість – це єдиний спосіб єднання з Богом. Молитва може бути мертвою, якщо не є творчою. Наприклад, московська церква з всіма “прибамбасами”, де з людини роблять раба.

Християнство і полягає в тому, що ми творимо, творимо любов: робимо каву зранку, варимо борщ, помагаємо воювати проти москалів. Це все творчість. Ісус каже, що треба завжди творити все нове. Як розпізнати, коли диявол починає керувати людиною? Диявол не вміє творити, він обізнаний, але не вміє творити. Він живиться нами. Перша ознака його впливу – це коли диявол каже, що ти найкращий художник, поет, блогер, президент. Але найкращий у всьому – Бог.

Також говорили про “Земне”, науку і віру, любов та інше.

Упродовж зустрічі всі охочі могли поставити свої запитання. Отець Іван не впускав можливості відповісти на все із гумором, але при цьому розтлумачував вислови Христа та пояснював духовне у буденності.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору